20 feb 2018

Wat voor soort psycholoog heb jij?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben vóór psychologen, maar niet voor alle psychologen. Ik ben groot van fan de psycholoog die luistert en goede vragen stelt. Een psycholoog die je helpt je gedachten op een rijtje te zetten, zodat je jezelf beter leert begrijpen. Ik ben geen fan van een psycholoog die mensen in hokjes duwt, en ze het idee geeft dat er iets mis met ze is. Ik ben geen fan van psychologen die labeltjes plakken, zoals ADHD, Borderline, ADD, Autisme, Narcisme, et cetera. Er is niets mis met jou, er zijn alleen een aantal zaken uit het verleden die verwerkt moeten worden. Als je blijft zoeken naar wat er “mis” met jou is, dan kan zo’n traject nog wel eens heel lang duren. Het is niet voor niets dat mensen jaren bij een psycholoog lopen, omdat ze een oplossing voor een probleem proberen te vinden dat niet bestaat.

Een psycholoog is niet je beste vriend. Een psycholoog is niet iemand om afhankelijk van te zijn. Een psycholoog heeft geen antwoorden op jouw vragen, die heb je allemaal zelf. Mocht je op zoek zijn naar een goede psycholoog, kies er dan eentje uit die echt bij jou past, en laat je niet zomaar een psycholoog toeschuiven door de dokter. Kies een psycholoog uit die ervaringsdeskundige is. Die soortgelijke ervaringen als jij heeft gehad. Zoek een psycholoog uit die niet uit een boekje leeft, maar die je begrijpt. Eentje waarmee je kan levelen. Een mens, net als jij.

Ik ben ook wel eens naar een psycholoog geweest, Dennis was z’n naam. Een aardige kerel. Het enige dat Dennis deed was luisteren naar mijn verhalen. Dat hielp, omdat ik daardoor m’n gedachten op een rijtje kon zetten en sneller mijn eigen antwoorden kon vinden. Na 6 sessies vond hij het genoeg. Ik moest maken dat ik weg kwam, want hij kon niet veel voor me betekenen. Dat vond ik mooi. Een psycholoog die zegt: ik heb jouw geld niet nodig, ik wil jou alleen helpen, en als ik jou niet kan helpen, dan wordt het tijd om te gaan. Dennis is een Baas.