50% van Spaanse stroom afkomstig van duurzame energie

windenergiespanje

Volgens Spaanse netbeheerder Red Eléctrica de Espana was de maand maart alleen al goed voor 47% afkomstig van duurzame energie. Vooral windenergie kwam naar voren met 22,5%. Voorheen verbruikte Spanje vooral steenkool voor haar elektriciteitsproductie maar deze is afgenomen naar 11,8%.

Windenergie enorm gegroeid het eerste kwartaal

Windenergie leverde het eerste kwartaal van 2015 de meeste elektriciteit, Spanje was 2 jaar terug al s’werelds eerste land dat haar grootste capaciteit in windenergie had. De capaciteit van windenergie in 2013 was goed 21% van de energiebehoefte, het geïnstalleerde vermogen bedroeg toen al 54 gigawatt.

Spanje zet door met duurzame energie doelen

De Spanjaarden willen in 2020 hun aandeel in windenergie op 40% hebben, daarnaast investeren zij ook in zonne-energie dat aandeel zit nu op 3%. Vorig jaar ging de windcentrale op het Canarische El Hierro in gebruik en dit eiland is het eerste eiland ter wereld dat volledig in haar energiebehoefte kan voorzien door middel van duurzame energie.

El Hierro wil over 5 jaar alle auto’s verwijderen die op vervuilende brandstoffen rijden. Ondanks de 3% aan zonne-energie is de Spaanse zonnesector toch één van de grootste zonnemarkten van Europa.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken