Aandeel duurzame energie neemt af bij sluiting van kolencentrales

co2uitstoot

De ECN Energie Centrum Nederland heeft voor energieleverancier Delta onderzocht wat het effect is als de kolencentrales in Nederland gaan sluiten. Delta gaat nu als enige energieleverancier haar kolencentrale sluiten.

CO2 uitstoot word verlaagd maar ook aandeel duurzame energie

Het aandeel in de CO2 uitstoot mag dan wel fors verlaagd worden met de sluiting van de kolencentrales maar het aandeel in duurzame energie zal ook afnemen aldus ECN. De precieze cijfers in de CO2 reductie zullen 15 miljoen ton zijn wat het scheelt per jaar. Delta energie denkt hiermee te voldoen aan de CO2 emmissie reductie.

Delta energie sluit enige kolencentrale

Eind december van dit jaar zal Delta energie haar enige kolencentrale sluiten en ontkoppelen van het elektriciteitsnetwerk. De kolencentrale werd gebouwd in 1987. Maar als alle kolencentrales op korte termijn zouden sluiten dan word er ook minder in duurzame energie geïnvesteerd.

50% minder CO2

Dan zou het aandeel duurzame energie uitkomen op 10.8% in plaats van 11.9%. Gascentrales zullen dan de rol overnemen van de kolencentrales die goedkoop energie opwekken door middel van kolen. Wel is het zo dat bij de verbranding van aardgas minder CO2 uitstoot vrijkomt dat getal ligt op 50% minder.

Minder biomassa bijstook door sluiting kolencentrales

Hiermee kan het Energieakkoord waarschijnlijk haar beloofde 14% niet behalen in 2020. Met het wegvallen van de steenkoolcentrales zal er ook minder biomassa worden geproduceerd. Biomassa energie is namelijk ook een duurzame vorm van energie. Voor Nederland in het opzicht van de CO2 reductie is het ideaal maar doordat Nederland de vraag naar energie uit het buitenland zal opschroeven, betekent dit dat andere landen juist meer CO2 gaan produceren.

Bron:Duurzaambedrijfsleven

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken