Volgens een bericht van Netbeheer Nederland zijn het aantal stroomstoringen in 2015 met 3% gedaald. Ieder jaar krijgen huishoudens wel te maken met een stroomstoring waardoor zij gemiddeld één uur en een kwartier zonder stroom zitten.
Stroomstoring word meestal veroorzaakt door graven
Graafwerkzaamheden zijn de grootste reden van de stroomstoringen. Zo zijn er op het laagspanningsnet 4331 storingen ontstaan. Ook veroudering en slijtage zijn oorzaken van gas en stroomstoringen. Zo kan er tijdens graafwerkzaamheden een schade ontstaan die niet direct tot uiting komt, dit noemen ze sluimerende storingen. Het elektriciteitsnetwerk is één van de betrouwbaarste netwerken van Europa, de Nederlandse netbeheerders investeren per jaar zo’n twee miljard euro om het netwerk veilig en up to date te houden.
2 miljard ieder jaar aan investeringen door netbeheerders
Zo word er geïnvesteerd in nieuwe technieken die een stroom of gas storing sneller kan op kan sporen. De duur en de hoogte van een storing word hiermee verminderd. Tevens zijn de netbeheerders druk bezig met het gereedmaken van de elektriciteitsnetwerken voor duurzame energie. De jaarlijkse uitval van de stroomstoringen qua tijd ligt wel hoger dan de afgelopen 5 jaren het percentage is 29% gestegen.
De gasstoringen zijn qua duur ook afgenomen en zelfs met 34%, de gemiddelde duur van een gasstoring ligt op 2.15 minuten. In 2014 lag dat percentage hoger dankzij een grote gasstoring in Apeldoorn. Over het algemeen zijn de gevallen met gas een stuk minder geworden. Het aantal graafschades is wel afgenomen omdat er meer alertheid word geboden. Ook krijgen we dankzij defecten of door ijzel te maken met een stroomdip, in dat geval is het enkele seconden zo dat u even geen stroom heeft. U ziet het aan het flikkeren van de verlichting in huis bijvoorbeeld.
Langer dan 4 uur storing? Vergoeding!
Wanneer u te maken krijgt met een stroomstoring of gasstoring en deze duurt langer dan 4 uren? Dan heeft u recht op een vergoeding, bij stroom word er ook gekeken naar uw aansluiting. Is uw aansluiting groter dan 3 x 25 ampère? Dan moet u contact zoeken met uw netbeheerder of informatie inwinnen bij de ACM.
Hoe vraag je compensatie bij een stroomstoring aan?
Bij een storing vanaf 4 uren tot aan 8 uren krijgt u €35 vergoed, duurt de stroomstoring langer? dan krijgt u nog eens €20 per 4 uur. Uw netbeheerder is degene die u de vergoeding uitbetaalt zij moeten dit binnen 6 maanden doen. Over het algemeen zal de netbeheerder contact met u zoeken na een dergelijke stroomstoring van grote omvang, gebeurt dit niet? Klik dan hier voor de voorbeeldbrief met een verzoek tot compensatie.