Aardgasvrij

Met de term Aardgasvrij bedoelen ze een woning of appartement dat geen aardgasaansluiting meer heeft. Gemeenten hebben de hand in de transitie naar aardgasvrij wonen. De doelstelling is om 2021 50.000 gebouwen per jaar van het aardgas te kunnen halen. Dit zal in de tien jaar erna zelfs stijgen naar 200.000. Op deze wijze kan Nederland werken naar een CO2 neutrale omgeving. Dat kan als alles volgens plan verloopt in 2050 een feit zijn. De CO2 uitstoot gaat dus omlaag. In 2030 moet de CO2 reductie op 49% liggen.

Stadswarmte geschikt voor aardgasvrij huis

Gemeenten bedenken verschillende strategieën om de wijken in hun gemeente van het aardgas te halen. Daarbij is stadsverwarming een optie voor een aardgasvrij huis. Vanaf 1 juli 2018 mochten nieuwbouwwoningen niet meer een gasaansluiting hebben. Nieuwbouw na deze datum mag dus niet meer op aardgas zijn. Toch zijn er nog een aantal situaties waarbij een gasaansluiting wel nodig kan zijn. De gemeente kan dan een bepaald gebied toewijzen waar wel een gasaansluitplicht van kracht is. Andersom geldt hetzelfde: De gemeenten zijn nu bevoegd om bouwgebieden aan te wijzen waar geen gasaansluitingen meer mogen worden aangelegd.

Aardgasvrij een taak voor de gemeenten en woningcorporaties

Zulke plannen dienen ook overeenkomstig te zijn met de oorspronkelijke bewoners. Gemeenten moeten hierover in gesprek gaan met ze. Particulieren kunnen er ook voor kiezen om hun woning aardgasvrij te maken. De kosten hiervoor lopen uiteen want iedere woning behoeft een andere aanpak. Milieu Centraal heeft een speciale rekentool ontwikkeld zodat een woningeigenaar kan bekijken wat de kosten ervan zijn. Ook laat de rekentool zien wat het ze kan opleveren. Voor degenen die al in een goed geïsoleerde woning wonen en vloerverwarming hebben is de transitie al makkelijker. De basis is immers al aangelegd. Kookt men al op inductie? Dan is aardgasvrij wonen ook dichterbij. In dat geval kan de CV-ketel vervangen worden voor een elektrische warmtepomp.

Subsidie voor duurzame woning

Desondanks zijn daar natuurlijk wel kosten aan verbonden. En die kosten kunnen hoog oplopen. De overheid verstrekt daarom verscheidene subsidies voor aardgasvrij. Dit moet het particulieren maar ook bedrijven makkelijker maken de investering voor een aardgasvrije omgeving te doen. Zo wordt men geholpen bij de aanschaf van de warmtepomp, zonneboiler en isolatie maatregelen. Op de website verbeterjehuis.nl kunt u aangeven in wat voor soort woning u woont. Aan de hand van een stappenplan kunt u bekijken wat er allemaal mogelijk is. Aardgas zal op den duur dus uit ons beeld verdwijnen. Het is namelijk ook niet eeuwig voorradig. En de CO2 uitstoot vaart er ook bij.

Ook de energierekening zal lager worden met een aardgasvrije woning

Wat er ook wordt verlaagd zijn de energiekosten. Want de kosten voor aardgas betaalt men dan niet meer. Ook betalen we tegenwoordig geen energiebelasting over de opwek van duurzame energie. Het moet dus uiteindelijk een win-win situatie opleveren. De duurzame woning zal in dat geval voorzien in de behoefte van energie en verwarming. Daardoor hoeven we minder te betalen aan de energieleverancier. In 2050 zal dan geen enkele woning meer op het gasnetwerk aangesloten zijn, en is aardgas zodanig verdwenen. Het heeft dan plaatsgemaakt voor allerlei andere duurzame energie.

Power.nl
Logo