Aardwarmte ( Geothermische energie )

Een warmtebron die zich onder de grond bevindt bevat water met een hoge temperatuur. Het winnen van deze warmte uit de bodem word aardwarmte genoemd of ook wel Geothermische energie. Aardwarmte is is één van de oudste energiebronnen.  Zo werd in de voorgaande eeuwen de warmte afkomstig van vulkanen gebruikt voor baden en verwarmen. De Romeinse tijd liet al zien dat er thermisch verwarmde baden waren.

De warmtepomp en aardwarmte

De warmtepomp is een geschikt voorbeeld waarbij er aardwarmte kan worden gebruikt. Het is een vorm van duurzame energie. Zo kan geothermische warmte ook ingezet worden om woningen te koelen. Aardwarmte is natuurlijk al miljarden oud. Dit heeft te maken met de bewegingsenergie van de aarde. In de ruimte bevindt zich in de kern restwarmte die afkomstig is bij het ontstaan van de aarde.

Aardwarmte kan zich op verschillende dieptes bevinden

Aardwarmte bevindt in verschillende dieptes. De grond bestaat immers uit verschillende lagen. Zo is er aardwarmte dat vlak onder de grond ligt. Dit kan direct gebruikt worden om te verwarmen ten verkoelen. Aardwarmte dat dieper gelegen is kan gebruikt worden om stroom te produceren.

Tegenwoordig wordt de aardwarmte dan ook gebruikt om woningen en gebouwen mee te verwarmen, dit gebeurt nog niet op hele grote schaal. Men kan drie manieren gebruiken om aardwarmte te winnen en dat zijn:

  • Hydrothermale systemen
  • Petrothermale systemen
  • Diepe aardwarmte sondes

Deze methodes zijn wel afhankelijk van de bodemtemperatuur en de lokatie.

Wij kennen in Nederland stadsverwarming. Woningen zijn dan aangesloten op een warmtenet. Het gaat hierbij om warmte dat vrijkomt tijdens productie processen. Een groot afvalverwerkingsbedrijf heeft ook veel overtollige restwarmte. Vaak krijgen omringende woningen in de buurt dan deze warmte geleverd.

Power.nl
Logo