ACM Autoriteit Consument en Markt

De ACM is voortgekomen uit de Consumentenautoriteit, Nederlandse Mededingingsautoriteit ( NMa ) en Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit ( OPTA ). Deze partijen zijn samengegaan in deze nieuwe toezichthouder : Autoriteit Consument & Markt.  De Toezichthouder is onafhankelijk en zet zich in voor bedrijven en consumenten. De ACM is na de fusie in 2013 ontstaan.

Advies en informatie

Consumenten kunnen een beroep doen op de ACM wat betreft gratis informatie en kunnen advies in winnen wanneer u bijvoorbeeld een geschil heeft met een bedrijf zoals een energieleverancier. Consuwijzer werkt samen met de ACM u kunt hier terecht wanneer u bijvoorbeeld wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Of wanneer u vragen heeft over de inhoud van uw energiecontract wanneer u dit niet duidelijk is.

Keuzevrijheid en betere prijzen

De ACM kan extra regels opleggen om de concurrentie positief te beïnvloeden. Dit zorgt voor keuzevrijheid en betere prijzen voor de consument. De energievergelijker van Power.nl is getoetst door de ACM. Tevens houdt de ACM toezicht op de energievergelijkingssites waardoor u kunt rekenen op betrouwbare en actuele informatie.

Autoriteit Consument en Markt houdt toezicht op meerdere sectoren

In eerste instantie is de ACM de toezichthouder die onafhankelijk toezicht houdt op meerdere sectoren. Zij zijn dan wel geen rechtspersoon maar wel een zelfstandig bestuursorgaan. Als zij een boete opleggen aan een bedrijf dan doen zij dit om druk uit te oefenen. Mocht een bedrijf zich niet aan de regels houden dan worden ze aangeschreven door de ACM. Wetten dienen dan ook nageleefd te worden.

Faillissement energieleverancier

Mocht een energieleverancier failliet gaan dan kan de ACM de leveringsvergunning intrekken. Een noodleverancier neemt dan tijdelijk de levering over. Er is vraag naar een nieuwe wet die consumenten nog beter moet gaan beschermen ten gevolg van een faillissement. De levering gaat dan wel door, maar vaak worden consumenten financieel gedupeerd. Hier zou een aanvullende wet voor moeten komen. De nieuwe wet kan eventuele schade beperken.

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken