ACM gaat zzp’er beter beschermen bij zakelijk energiecontract

De ACM gaat zzp’er beter beschermen bij een zakelijk energiecontract. Het gaat hierbij om energiecontracten voor kleine ondernemers. De Autoriteit Consument & Markt merkte op dat er meer zakelijke contracten werden afgesloten bij de kleine ondernemers. Deze groep geniet namelijk niet dezelfde bescherming als een kleinverbruiker energie dat geniet. Een zzp’er die een bedrijf aan huis heeft krijgt dan een zakelijk contract aangeboden, en eenmaal afgesloten kunnen ze er niet meer vanaf.

Energieleveranciers moeten zzp’ers beter voorlichten

Energieleveranciers mogen geen zakelijk energiecontract aanbieden voor een woonhuis. Het energiecontract in kwestie is eigenlijk bedoeld voor zakelijke grootverbruikers. Een grootverbruiker energie is niet goed beschermd in de energiemarkt De kleinverbruiker valt onder de Elektriciteitswet. Deze wetten beschermen hun tegen onjuiste praktijken.

Overstapboete bij zakelijke energiecontracten hoger

Een kleinverbruiker krijgt de wettelijke bedenktijd van veertien dagen, dat is bij een grootverbruiker niet zo. Ook zijn de overstapboetes veel hoger. Een grootzakelijk energiecontract wordt stilzwijgend met een jaar verlengd. Stapt de zakelijke klant dan tussentijds over? Dan dient er een overstapboete betaalt te worden. Wat ook nog eens vervelend is is dat elke energieleverancier zelf de hoogte van de overstapboete bepaalt.

ACM gaat zzp’er beter beschermen bij zakelijk energiecontract

Een kleine ondernemer of zzp’er valt dus niet onder het grootzakelijke segment. Wanneer de ondernemer in kwestie een bedrijf aan huis heeft dan is het energiecontract voor de woning bedoeld. En niet voor zakelijk gebruik. De ACM zal hier nu nog strenger op gaan toezien. De Autoriteit heeft de desbetreffende energieleveranciers op deze praktijken aangesproken. Elk energiecontract moet schriftelijk worden afgesloten. Nu is het zo dat een telefonisch ja al resulteert in een energiecontract. En ervan afkomen is niet mogelijk.

ZZP’ers mogen reguliere energievergelijker voor particuliere markt gebruiken

Energieleveranciers die overtreden worden aangespoord hun werkwijze en voorwaarden te wijzigen. Doen zij dit niet dan legt de ACM ze een dwangsom of boete op. De boetes kunnen oplopen tot 900.000 euro of het kost ze 1% van hun omzet. ZZP’ers doen er goed aan om niet in te gaan op telefonische verkoop. Ook mogen zij de reguliere energievergelijker voor particulieren gebruiken. Zij worden dan beter beschermd op de energiemarkt.

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo