ACM onderzoekt de energiemarkt

acm nma onafhankelijke energievergelijkerDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bezig met het onderzoeken van de energiemarkt. Gelet word op signalen op het gebied van handel met voorkennis en marktmanipulatie. ACM heeft met energieleveranciers afspraken gemaakt met betrekking tot de aanbiedingen voor consumenten. Aanbiedingen moeten begrijpelijker en meer eenduidig zijn. Het doel is dat consumenten eenvoudiger de energieaanbiedingen van leveranciers met elkaar kunnen vergelijken.

ACM heeft met de energieleveranciers afgesproken dat de energie aanbiedingen voortaan ‘op maat’ worden gedaan, waarbij gebruik gemaakt kan worden van het daadwerkelijke stroom- en gasverbruik, dat terug te vinden is op de jaarafrekening. Dit zorgt voor een meer realistische inschatting van de jaarlijkse energiekosten dan een schatting op basis van huishoudenssamenstelling of type woning. Overige afspraken:

  • De maatschappijen moeten allemaal dezelfde termen gebruiken.
  • Het moet duidelijk zijn of de consument groene of grijze stroom koopt.
  • Alle kosten moeten meegenomen worden (inclusief de netwerkkosten in iemands regio).
  • Een tariefswijziging moet tijdig en persoonlijk worden doorgegeven, zodat de consument de mogelijkheid heeft om tijdig te ondernemen.

“Als de consument een geïnformeerde keuze kan maken, gaat daar concurrentiedruk van uit”, aldus ACM-bestuurslid Anita Vegter.

Door concurrentie te stimuleren gaan energieleveranciers beter hun best doen voor nieuwe en bestaande klanten. Bovendien zorgt concurrentie volgens ACM voor scherpere prijzen, verbetering van de service en innovatie.

Eerlijke handel in energie

Eerlijke handel in energie is alleen mogelijk als iedereen op het zelfde moment over dezelfde informatie beschikt. Eerlijke handel is noodzakelijk voor eerlijke concurrentie en moet leiden tot scherpere energieprijzen voor de consument. Energieleveranciers en beurzen moeten aan diverse regels voldoen waardoor oneigenlijk gebruik van informatie wordt voorkomen. Die regels zullen voortkomen uit de Europese verordening REMIT (Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparency). Overtreding van deze regels kan door ACM bestraft worden met boetes die per overtreding kunnen oplopen tot 10% van de omzet. De AFM en andere Europese toezichthouders hebben de afgelopen jaren nauw samengewerkt om het toezicht op handel met voorkennis in de energiemarkt op poten te zetten.

REMIT verbiedt handel met voorkennis en marktmanipulatie op de energiemarkt. Daarnaast gelden enkele verplichtingen:

  • Bedrijven die handelen in energieproducten moeten zich registreren en hun transacties melden bij het Europese meldpunt ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators)
  • Bedrijven die handelen in energieproducten zijn verplicht om prijsgevoelige informatie (‘inside information’) zo snel mogelijk openbaar te maken
  • Beurzen en brokers zijn verplicht ACM te informeren als zij een vermoeden hebben dat de regels overtreden worden

Energie vergelijken

Op Power.nl vind u uw dagelijkse portie energienieuws. Daarnaast kunt u bij ons direct zien welke energieleverancier de goedkoopste energie levert. Wilt u ook weten wie de goedkoopste energie levert? Start de energievergelijker en bekijk het volledige en onafhankelijke overzicht met alle tarieven. In de meeste gevallen ontvangt u ook nog eens een aantrekkelijke korting.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken