Onderzoekers van de Universiteit te Twente gaan een pilot ontwikkelen en de mogelijkheden bekijken van de eerste blauwe-energie centrale ter wereld. Blauwe energie is het opwekken van elektriciteit door het verschil in zout niveau. Elektriciteit kan geproduceerd worden wanneer zout en zoet water gescheiden worden. Zout water bevat meer geladen deeltjes ionen dan zoet water. Wanneer daartussen een halfdoorlatend membraan word gezet is er een ionentransport mogelijk.
De Universiteit van Twente was de afgelopen jaren al belast met het onderzoek naar blauwe energie. REDstack en Fujifilm hebben geinvesteerd in dit project. Deze twee bedrijven gaan dan ook een pilot bouwen op de afsluitdijk. De elektriciteit zal worden gewonnen door het verschil in het zoutniveau van het zoute water van de waddenzee en het zoete water van het IJsselmeer. Er zijn in totaal 400 m2 aan membranen geinstalleerd die per uur 220.000 liter zout en zoet water kunnen verbruiken. Professor Kitty Nijmeijer wil dat aantal uitbreiden naar 100.000 m2 in de komende jaren. Dat zal een 50.000 kilowatt opleveren deze hoeveelheid kan 500.000 huishoudens in zijn energiebehoefte voorzien.
De Afsluitdijk zal dan als eerste de blauwe-energie centrale krijgen, maar een soortgelijke centrale bevind zich in Noorwegen waar zij in 2009 al een centrale openden die 4 kilowatt produceren. Deze centrale werkt met osmose het omzettingsproces van rivierwater naar zeewater. Alleen brengt de noorse techniek meer vervuiling met zich mee.