Op de website van Energie Nederland staat dat de Algemene voorwaarden zijn vereenvoudigd in normaal Nederlands. Voorheen omvatte de voorwaarden allerlei ingewikkelde termen die niet te begrijpen waren voor velen. Vanaf 1 april 2017 zullen deze voorwaarden in het energiecontract gelden.
Algemene voorwaarden in Jip en Janneke taal
De consument moet namelijk exact weten wat van hem/haar word verwacht wanneer zij een nieuwe overeenkomst aangaan met een energieleverancier. Ook de rechten van de consumenten zullen beter leesbaar zijn. De vernieuwde Algemene voorwaarden passen ook beter bij de Richtlijn Consumentenrechten en gewijzigde richtlijnen zoals de ACM deze heeft opgesteld. De Algemene voorwaarden bevat 11 pagina’s waarin verschillende punten worden besproken.
Welke punten staan in de Algemene voorwaarden?
In de overeenkomst die een consument aangaat word bijvoorbeeld de startdatum van de levering van energie en gas vermeld alsmede de einddatum. Zo word er ook aangegeven in welke situaties de energieleverancier het energiecontract mag beëindigen. De betalingsconditie’s worden beschreven en bijvoorbeeld de leveringstarieven en andere kosten zoals overheidsheffingen en de belastingen.
Bewaar Algemene voorwaarden goed bij uw energiecontract
Wanneer u dan een geschil krijgt met de energieleverancier is het vanaf dan veel makkelijker om de artikelen door te bladeren en zo de juiste informatie te vinden. Het is dan ook aan te raden om de Algemene voorwaarden te bewaren bij uw energiecontract. Lees de Algemene-voorwaarden-voor-de-levering-van-elektriciteit-en-gas-aan-kleinverbruikers-2017 dan ook altijd goed van tevoren zodat u weet waar u aan toe bent.
Lees van tevoren alles goed door
Elke energieleverancier zal de vernieuwde voorwaarden vanaf 1 april bij een nieuw energiecontract gaan hanteren. In de 23 artikelen zult u de meeste informatie die belangrijk zijn voor de overeenkomst tussen u en de energieleverancier kunnen vinden. Lees ook altijd goed het energiecontract door voordat u een besluit neemt om te gaan wisselen van energieleverancier. Daarbij is uw huidige energiecontract ook van belang hierin staat namelijk vermeld wanneer u vrij bent om te wisselen van energieleverancier. Op die manier is het kiezen van een nieuw en goedkoper energiecontract dan ook gratis.