Als u geen slimme meter wilt

Als geen slimme meter wilt mag u deze weigeren. Het is namelijk geen verplichting. Uw netbeheerder kan u een aanbod doen om de slimme meter te plaatsen. Als u om welke reden dan ook dit niet wilt geef dat dan aan. U kunt contact zoeken met de klantenservice van uw netbeheerder. Zij gaan dan wel kijken of uw oude meter nog voldoet. Als deze niet meer aan de wettelijke eisen voldoet dan wordt er een digitale meter geplaatst.

Als u geen slimme meter wilt wat kunt u doen?

Het kan ook zijn dat er al een slimme meter in de woning aanwezig is. U bent bijvoorbeeld net verhuisd. U mag de slimme meter dan laten vervangen voor een digitale meter. Hier zijn wel kosten aan verbonden. De digitale meter heeft geen communicatiefunctie. Een ander keuze is om de instellingen van de slimme meter te laten wijzigen. De slimme meter blijft in dat geval wel hangen. Maar de netbeheerder en de energieleverancier kunnen uw gegevens en data niet meer op afstand inzien.

Slimme meter laten hangen maar uit laten zetten kan ook

Als de netbeheerder de instellingen heeft gewijzigd dan ziet u op het display al AU staan. Dit staat voor Administratief Uit. Uw gegevens worden dan niet meer uitgewisseld. Stel u ziet de instelling niet staan of er staat STD? Dan kunt u contact zoeken met de netbeheerder om dit alsnog aan te passen. STD staat namelijk voor Standaard, en dat houdt in dat de gegevens wel afgelezen kunnen worden.

Wat is het voordeel van zo’n slimme meter?

Het voordeel van een slimme meter is dat u niet meer zelf de meterstanden hoeft door te geven. Slimme meters registreren namelijk het gebruik op afstand. De energieleverancier maakt er gebruik van om een verbruiksoverzicht op te maken. Zo wordt u zich meer bewust van uw persoonlijke gebruik. Ook voor het opstellen van de jaarrekening is de slimme meter handig.

Aan de hand van een verbruiksoverzicht kunt u starten met energie bezuinigen. Als het verbruiksoverzicht laat zien dat uw gasverbruik bijvoorbeeld erg hoog is. Dan kunt u daar op inspelen door minder gas te verbruiken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het stroomverbruik. Of u nu wel of niet een slimme meter wenst, energie bezuinigen is altijd verstandig. Want hiermee verlaagt u uw energiekosten. En kunt u structureel uw voorschotbedrag verlagen.

Energie apps die verbruik en gewoontes in kaart brengen

Er zijn zelfs handige apps die u een kijkje geven in uw gewoonten. En de app kan laten zien bijvoorbeeld welk apparaat teveel stroom verbruikt. Betreft het een defect dan kunt u het laten verhelpen, of desnoods een nieuw apparaat aanschaffen. Maar niet elke consument heeft behoefte aan al die informatie. De meesten weten wel dat energie besparen belangrijk is. Vaak is hun reden dat ze daarmee hun energiekosten kunnen drukken.

Vindt u dat u wordt aangetast in uw privacy? Dan mag u de slimme meter dus weigeren. In dat geval verandert er niet zoveel, want vroeger gaven we immers ook zelf de meterstanden door.

Zonnepanelen moet ik de slimme meter dan accepteren?

Stel u heeft besloten zonnepanelen aan te schaffen. Bekijk of uw huidige meter terug kan tellen. Als dat zo is dan kan er energie teruggeleverd worden. Kan de huidige meter niet terugtellen? Dan wordt uw teruggeleverde energie niet gemeten en dat is niet de bedoeling. Een ouderwetse Ferrarismeter die terug loopt is dus ideaal. Het kan zijn dat u een aanbieding krijgt om toch de slimme meter te accepteren. Dit hoeft dus niet.

Review
Power.nl
Logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren
Privacybeleid