Atomausstieg geeft recht op schadevergoeding voor EON en RWE

Nu de kerncentrales in Duitsland versneld gesloten moeten worden worden hebben EON, RWE en Nuon recht op een schadevergoeding. De hoogste rechterlijke macht in Duitsland heeft dit vorige week bepaald. De energieleveranciers hebben eerder al het besluit aangevochten om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

EON kan miljarden eisen voor ontmanteling en sluiting kerncentrale

EON gaf al aan om voor een schadevergoeding van 8 miljard euro te gaan wanneer zij in het gelijk zouden worden gesteld. De energieleveranciers begrijpen dat de sluiting onafwendbaar is maar willen niet voor alle kosten opdraaien. De wet ging in 2011 in maar daar werd niet gesproken over een eventuele compensatie en de hoogtes daarvan.

Energieleveranciers de dupe van aangepaste regels in Duitsland

Nu de kerncentrales nog sneller gesloten worden lopen de energieleveranciers een significant gedeelte aan omzet mis. Zij eisten daarom ook van de Duitse overheid een compensatie voor de misgelopen inkomsten maar ook voor het ontmantelen van de kerncentrales.

Compensatie welkom en nodig voor duurzame investeringen

RWE, EON en Nuon hebben al last van de historisch lage prijzen op de energiemarkt. En hebben dan ook veel verliezen moeten afboeken op hun jaarlijkse omzet. De prijzen voor grijze energie zijn de laatste jaren enorm gedaald waardoor de energieleveranciers minder verdienden. Ook de transitie naar duurzame energie vergt investeringen.

Geen kernenergie meer voor Duitsland

De Atomausstieg is een exit van kernenergie in Duitsland. In 2010 hadden de Duitsers nog 17 actieve kernreactoren die 25% van de energielevering omvatte. Na de kernramp in Japan werd dan ook versneld besloten om kernenergie helemaal te bannen. EON en RWE hadden door het stopzetten van de kerncentrales al enorme schulden opgebouwd van ruim 30 miljard euro.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken