Barbecues welke kies ik?

De zomer nodigt uit om te gaan barbecuen. En de bofkonten met een tuin maken er vaak optimaal gebruik van. Niets is fijner dan om in de buitenlucht het diner klaar te maken. Of nou ja de heerlijkste spareribs dan. Maar er zijn verschillende barbecues, ze doen allemaal hetzelfde: ze zorgen ervoor dat jouw juicy steak heerlijk gebakken wordt. Maar kies je een elektrische barbecue, een gas barbecue of eentje op houtskool? Houtskool barbecues zijn natuurlijk oldskool. Vraag je je nu af bij de Barbecues welke kies ik?

Barbecues welke kies ik?

Het hangt er maar net vanaf wat jij het liefste wilt. Ga je voor snel? Dan kies je een gasbarbecue want hierop sluit je een gasfles aan en kun je binnen minuten al starten met barbecueën. Een houtskool barbecue heeft immers meer tijd nodig. En het is schoner omdat houtskool toch veel as met zich meebrengt bij verbranding. Zo kunnen we een barbecue zo duur maken als we zelf willen. Ga jij voor een heuse buitenkeuken? Dan variëren de prijzen wel. De gemiddelde buitenkeuken (op gas) kost je tussen de €450 en €1000. Het merk doet het hem ook. Een heuse Boretti daarvoor moet je dieper in de buidel tasten. Maar dan heb je ook wat. Buitenbarbecue oogt ook heel professioneel en het staat ook chique in de tuin.

De gasbarbecue: schoner in gebruik

Maar goed we bespreken eerst de gasbarbecue, want die kun je snel opstarten. En de gasbarbecue kun je zelfs in een kleine ruimte gebruiken. Dat is met een houtskool barbecue niet het geval. En ook niet aan te raden, want de rookontwikkeling en reuk die er af komt is niet bevorderlijk dan. De gas barbecue zal minder troep en viezigheid veroorzaken, zo hoef je naderhand niet veel schoon te hoeven maken. Dat is bij een houtskool variant wel het geval. Maar goed er zitten dan wel prijsverschillen tussen een barbecue op gas of houtskool. En niet iedereen heeft daar het geld voor over of kan dat betalen.

Het voordeel van een houtskool barbecue is dat je houtskool voor weinig kunt  kopen. En een houtskool barbecue kost ook weinig. En de meesten vinden de geur en de smaak van het eten beter bij houtskool

Temperatuur makkelijk te regelen met een barbecue op gas

Met een gasbarbecue kun je dan ook veel makkelijker de warmte en temperatuur regelen middels een knop. Dat kan bij houtskool niet, je zou bijna een gevorderde chef moeten zijn om op houtskool jouw vlees goed sappig en niet te droog te laten bakken. Niet dat we hiermee de houtskool barbecue afraden. Want meer dan de helft van de Nederlanders gebruiken de ouderwetse variant, en daar is niets mis mee.

En wat dacht je van de elektrische barbecue?

Een andere variant waarmee je snel kunt barbecueën is de elektrische barbecue. Ook hierbij weinig tot geen rook en neemt ook niet zoveel ruimte in beslag. We zien de elektrische barbecue vaak bij mensen die geen tuin hebben maar een balkon. Een houtskool barbecue zetten we namelijk niet aan op het balkon. Het is overigens niet toegestaan en de buren zullen het ook niet waarderen. Je hebt enkel een verlengsnoer of stopcontact in de buurt nodig om te kunnen starten met jouw steak. Maar goed een elektrische barbecue is vaak niet heel groot. En dus niet geschikt om met het hele gezin te doen. Ja tenzij je wilt wachten.

Tot slot: De barbecue op houtskool

De liefhebbers komen toch vaak weer uit op een houtskool barbecue, het is gemakkelijk en niet duur. Een zak houtskool en en of briketten. Briketten zijn het restproduct van houtskool samengeperst tot blokjes. Houtskool gebruikt men vaak bij een open barbecue waarbij geen deksel is. Dit is omdat houtskool hoge temperaturen behaalt en sneller verbrand. Houtskool zal daardoor sneller opbranden, waardoor je om de zoveel tijd nieuwe kooltjes moet toevoegen. Anders zakt te temperatuur teveel. Het klinkt raar maar je moet daar even de vaste hand in krijgen om fatsoenlijk met houtskool te kunnen barbecueën.

Briketten blijven langer warm

Briketten gebruik je dus als je barbecue een deksel heeft, of kun je gebruiken houtskool kan ook. De bekende barbecue met deksel is de Green Egg. Omdat briketten minder warm worden dan houtskooltjes is de deksel barbecue een voordeel. Ook is het voordeel van de briketten dat zij langer kunnen branden, waardoor jij niet steeds nieuwe houtskool erbij hoeft te leggen.

Iedereen is een andere mening toegedaan waar het op barbecueën aankomt. Power.nl hoopt dat je met dit artikel wat wijzer bent geworden. En dan rest ons niets anders dan je een fijne barbecue tijd te wensen!

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart