Ben ik verplicht om voor groene stroom te kiezen?

We krijgen wel eens de vraag van een overstapper: Ben ik verplicht om voor groene stroom te kiezen? Nee u bent dat niet verplicht, dat lijkt misschien zo door alle campagnes die gevoerd worden. Maar u bent eigen baas, dus u kiest nadat uw energiecontract verloopt of u voor groene stroom gaat of niet. Het belang van het kiezen van groene stroom dat zou het milieu positief beïnvloeden dat wel. Want het gebruik van groene stroom dat vanaf een Nederlandse windmolen of een Nederlands zonnepark komt is beter.

Waarom is groene stroom beter?

Waarom dat beter is? Omdat energie dat opgewekt is uit schone hernieuwbare bronnen het milieu een stuk minder belast. Kolen en olie vervuilen ons milieu en daaruit kan grijze stroom geproduceerd worden. En deze bronnen worden ook wel fossiele bronnen genoemd. En daarbij komt dat deze bronnen niet oneindig te gebruiken zijn. De productie van grijze energie veroorzaakt ontzettend veel CO2 uitstoot. En daar hebben wij wereldwijd te veel van. En overal waar te voor staat is uiteraard niet goed.

De zon komt elke dag op, en dagelijks waait het ook in Nederland. Deze bronnen kunnen ook stroom produceren. En dat gaat op een veel milieuvriendelijkere manier dan met grijze stroom. Zonnepanelen worden ingezet om zonnestroom op te wekken, en windmolens worden gebruikt om windenergie op te wekken. Deze bronnen zijn altijd voorradig daarom kiest de overheid ook voor deze soort energie.

Meerdere vormen van hernieuwbare energie beschikbaar

Er zijn meerdere schone hernieuwbare bronnen. Wat te denken van water? En dan spreken we niet over het water uit de kraan. Maar water in het algemeen, met een waterkrachtcentrale kan met behulp van water ook stroom produceren. Ons huis,tuin en keukenafval kan zelfs verwerkt worden tot stroom. Dan spreken we van biomassa energie. Ook een hernieuwbare bron dus. Maar de meest gangbare vormen van groene stroom dat geboden wordt komt uit de zon en de wind.

Kies voor het klimaat in uw energievergelijking

Het belang van groene stroom is dus om ons klimaat te ontzien. Deze bevinding kunt u meenemen in uw energievergelijking. Want er kan gekozen worden voor groene stroom. Dit kan buitenlandse groene stroom zijn of binnenlandse groene stroom. Kiest u voor binnenlandse groene stroom, dan is de kans groot dat ze komt van een heuse Hollandse windmolen. In het klimaatakkoord staat bijvoorbeeld ook een afspraak vast. Nederland moet in 2030 20 miljard kg minder aan CO2 uitstoot hebben. Deze afspraak is gemaakt om het klimaat te beschermen.

In 2050 moeten we CO2 vrij zijn

Als deze afspraken worden behaald dan is de volgende focus om in 2050 zelfs CO2 vrij te zijn. Dan wordt er dus geen stroom meer geproduceerd waarbij CO2 vrijkomt. Zo ver is het nog niet. Maar tot die tijd kunt u die wijsheid in overweging nemen. De eindconclusie is dus dat het kiezen voor groene stroom beter is. Maar u bent het niet verplicht om te kiezen voor een dergelijk product.

U kiest! Groen of grijs

We hebben nu kort weergegeven wat het belang van groene stroom is. Lijkt deze gedachte u wel wat? Dan bent u vrij om te kiezen voor een duurzame energieleverancier. U kunt kiezen voor duurzaam uit Nederland of daarbuiten. Uiteraard is het kiezen voor groene stroom dus beter. Groene stroom uit Nederland kan wel duurder zijn. Desondanks zijn er ontzettend veel voordelige aanbiedingen te vinden. Eigenlijk levert elke energieleverancier wel duurzame energie. De energiekosten worden duurder als u besluit te kiezen voor zonne-energie of windenergie uit Nederland. De overige duurzame energie die wel goedkoper is betreft vaak een mix van buitenlandse en Hollandse energie.

Power.nl
Logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren
Privacybeleid