Blauwe energie

Blauwe energie is energie opgewekt uit het verschil in zoutniveau tussen twee watermassa’s. Blauwe energie ontstaat uit Osmose. Blauwe energie kan ontstaan op plekken waar zoetwater naar zoutwater stroomt. Als je zoet en zout water van elkaar scheidt door middel van een membraan die het zout tegenhoudt, dan stroomt het zoete water naar het zoute water. De druk die daardoor ontstaat wordt gebruikt als een energiebron. De druk die bij het zoutconcentratieverschil ontstaat kan oplopen tot 28 bar. De naam voor deze techniek is PRO ( Pressure Retarded Osmosis ).

Blauwe energie projecten

Al vanaf de jaren 70 zijn er al plannen ontstaan om met de blauwe energie te gaan werken. De projecten begonnen al in de jaren 90, en in 2009 ontstond er in Noorwegen een soortgelijke blauwe-energie centrale. De afsluitdijk heeft sinds een aantal jaar een proef draaien die werkt met blauwe energie. Bij blauwe energie komt dan ook geen uitstoot van schadelijke gassen vrij. Het zou een geschikt alternatief kunnen zijn als duurzame bron.

Nederlands zeewater geschikt voor blauwe energie

Zeewater is zout en zou dus een geschikte bron zijn voor de opwekking van energie. En aangezien Nederland aan de Noordzee ligt ligt hier enorm veel potentie. Vooral omdat we ook nog eens veel rivieren hebben met zoet water. Als blauwe energie een geschikte bron wordt bevonden, dan zou de eerste blauwe energiecentrale in Nederland al ruim een half miljoen huishoudens energie kunnen leveren.

Naast informatie over Blauwe energie vind u op Power.nl nog veel meer informatie. Neem eens een kijkje op onze energievergelijker. Daarmee kunt u snel en simpel de energieprijzen van alle energieleveranciers vergelijken. Start met energie vergelijken en bereken direct uw besparing bij een eventuele overstap.

Power.nl
Logo