Ben jij ondernemer en wil je niet al te veel tijd besteden aan je administratie? Dan kun je boekhoudpakketten vergelijken. Via het onderstaande vergelijkingssysteem kun je eenvoudig bekijken wat bij jou past. Zo wordt het boekhouden gemakkelijker dan ooit tevoren.

Waarom boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken is natuurlijk reuze-interessant als je een ondernemer bent. Met behulp van een boekhoudpakket wordt het leven namelijk echt een stukje gemakkelijker. Als je alles nog traditioneel bijhoudt in Excel, ben je gewoonweg veel tijd kwijt. Wie heeft die factuur ook al weer wel betaalt en wie ook al weer niet? En hoe overhandig ik dit allemaal handig aan mijn boekhouder? En wat doe ik met die klant die net te weinig heeft overgemaakt? Noteer ik dit dan wel als ‘betaald’? In Excel is het allemaal lastig bijhouden. Ook heb je met een simpel Excel-bestand geen inzage op het aantal inkomsten per categorie.

Al met al, boekhoudpakketten vergelijken is echt een verstandig idee. Het scheelt je ontzettend veel tijd met boekhouden en je bent er sneller van verzekerd dat alles echt klopt. De meeste boekhoudpakketten hebben bovendien software voor onderweg, zodat je je administratie zelfs op een app op je smartphone of tablet kunt bijhouden. Het inscannen van facturen kan soms zelfs met behulp van een mobiele app. Hieronder beschrijven we alle mogelijke voordelen van een goed pakket.

Gemakkelijk en snel je administratie bijhouden

Je administratie bijhouden kan soms een flinke klus zijn. Dat is natuurlijk vooral het geval wanneer je veel in- en uitgaande facturen hebt. Als je slechts een aantal facturen hebt, is het nog enigszins behapbaar om het in Excel bij te houden. Factureer je al meer dan vijf facturen per week? Dan wordt het eigenlijk al lastig: je moet namelijk ook weer bijhouden wie wel of niet betaald heeft en ga zo maar door. Als je boekhoudpakketten vergelijken gaat, kun je dus veel gemakkelijker je administratie bijhouden.

Een helder overzicht met alle benodigde informatie

Als je boekhoudpakketten vergelijken gaat, heb je keuze uit ontzettend veel mogelijkheden. In ons handige overzicht kun je precies teruglezen wat wel en niet inbegrepen is bij een pakket. Met uitgebreide pakketten kun je zelfs je resultatenrekening nagaan. Bij sommige sommige pakketten staat precies genoteerd wat je moet afdragen aan de Belastingdienst voor dat kwartaal. Ook de ICP-aangifte is hier soms in meegenomen. Al met al: het maakt je leven echt een stukje gemakkelijker.

Boekhouden op ieder device

Wil je graag ideaal boekhouden? Dan kun je boekhoudpakketten vergelijken die ook gewoon werken op ieder systeem. Heb je een smartphone en wil je daarmee graag je facturen inboeken? Dan is dat absoluut geen probleem bij de meeste pakketten. De moderne boekhoudpakketten van tegenwoordig zijn dus bijzonder handig.

Maandelijkse kosten

Als je boekhoudpakketten vergelijken gaat, kun je ook goed letten op de maandelijkse kosten. Soms kun je voor slechts vijf euro per maand bijzonder uitgebreid je boekhouding voeren. Je hoeft dus geen duur programma meer aan te schaffen, want alles werkt gemakkelijk op maandelijkse basis. Bepaalde programma’s betaal je niet eens een vast bedrag per maand, maar een vast bedrag per factuur. Je betaalt dan alleen voor datgene dat je daadwerkelijk nodig hebt.

Een gratis proefperiode

Vrijwel alle boekhoudpakketten bieden een gratis proefperiode aan. Binnen deze termijn kun je dus kijken of het echt iets voor je is. Is dat het geval? Dan kun je na de proefperiode er vooralsnog gebruik van maken. Je zit voorlopig dus nog nergens aan vast.

Automatiseren

Je kunt ook verscheidene zaken automatiseren. Moet jij bijvoorbeeld op bepaalde dagen een factuur versturen? Dan kan je dit alvast inplannen. Ook kun je maandelijkse facturen bijvoorbeeld gemakkelijk inplannen. Verder worden herinneringen en aanmaningen ook volledig automatisch verstuurd. Soms is er zelfs een koppeling met een incassobureau, als de facturen na een bepaalde periode nog niet geïnd zijn. Dat zorgt vooral voor erg veel gemak. Boekhoudpakketten vergelijken is ook om die reden dus een erg verstandige keuze.

Koppelen met een clouddienst

Veel factuurprogramma’s kun je koppelen aan een clouddienst. Dat zorgt ervoor dat je facturen automatisch worden opgeslagen op bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox. Daarmee raak je je boekhouding dus ook nooit per abuis kwijt.

Boekhoudpakketten vergelijken: hier kun je op letten

Als je boekhoudpakketten vergelijken gaat, kun je letten op verschillende aandachtspunten. Daarvoor hebben we gemakkelijke filters voor jou aangemaakt. Op basis van jouw huidige situatie en benodigdheden kun je vervolgens gemakkelijk een keuze maken.

Kies je type onderneming

Iedere onderneming is natuurlijk verschillend van elkaar. Een zzp-onderneming heeft waarschijnlijk een geheel ander pakket nodig dan een MKB-administratie. Ook een grote administratie behoeft wellicht wel een ander pakket. Gelukkig kun je daar gemakkelijk op filteren als je boekhoudpakketten vergelijken gaat. Je hebt keuze uit: starter, ZZP, kleine administratie, MKB-administratie of een grote administratie.

Algemene filtermogelijkheden

Vervolgens kun je eventueel gebruikmaken van de algemene filtermogelijkheden. Zo kun je onder andere kiezen voor een CRM, of er een app beschikbaar is en of er ook webshopkoppelingen mogelijk zijn. Laatstgenoemde is natuurlijk bijzonder interessant als je een eigen webshop beheert. De facturen worden dan automatisch aangemaakt, zonder dat je daar werk van hebt. Daarnaast kan een app ook handig zijn als je veel onderweg bent. Een CRM is handig als je regelmatig gegevens van klanten moet noteren.

Boekhoudpakketten vergelijken: speciale boekhoudfuncties vergelijken

Als je boekhoudpakketten vergelijken gaat, is het natuurlijk ook wel zo fijn om echte boekhoudfuncties te vergelijken. Je kunt onder andere filteren op een scanfunctie, automatische facturen downloaden, een bankkoppeling, een geïntegreerde btw-aangifte en toegang voor je accountant of klanten. Houd er rekening mee dat een bankkoppeling niet wil zeggen dat je het factuurprogramma direct met iedere bank kunt koppelen. Vaak zijn er namelijk maar een beperkt aantal banken waar dit voor geldt. Welke banken allemaal meedoen, kun je terugvinden op de website van de aanbieder van het boekhoudpakket. Als je klikt op ‘bekijken’ kun je ook eerst nog rondkijken op hun website. Je weet dan of het pakket geschikt voor jou is.

Aanvullende opties

Tot slot kun je ook nog filteren op een aantal aanvullende opties. Wil je bijvoorbeeld een pakket met geïntegreerde uren- en ledenadministratie? Dan behoort dat tot de mogelijkheden. Een urenadministratie is vooral handig als je niet zeker weet of je de benodigde 1225 uur op jaarbasis behaalt. Ben je fulltime ondernemer? Dan is dat in principe niet nodig.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

boekhoudpakketten vergelijken

Boekhoudpakketten vergelijken: let op een eventuele proefperiode

Aan de hand van de bovenstaande filters kun je al gemakkelijker boekhoudpakketten vergelijken. Het is natuurlijk wel ontzettend belangrijk dat je kiest wat echt bij jou past. Gelukkig kun je veel boekhoudpakketten vergelijken én eerst gratis proberen. Er geldt namelijk vaak een proefperiode. Binnen deze periode betaal je niets. Je kunt dus ook gerust meerdere pakketten uitproberen en kijken welke het beste bij jou past. Als je eenmaal je administratie erin verwerkt hebt, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat het pakket wel echt bij jou past.

Een zakelijke rekening is handig

Als je boekhoudpakketten vergelijken gaat, geven we je graag nog een extra tip mee: een zakelijke rekening is erg handig. Alle inkomsten en uitgaven zijn dan namelijk gescheiden van je privé-inkomsten en uitgaven. Daarmee kun je al veel gemakkelijker boekhouden. Wees altijd zorgvuldig in je administratie en neem eventueel een boekhouder in armen voor de kwartaalaangiftes en de jaarlijkse inkomstenbelasting.

Bewaar je administratie minimaal zeven jaar

De Belastingdienst verplicht je om je administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Zorg er daarom voor dat je alle in- en uitgaande facturen goed bewaart. Sommige boekhoudpakketten bieden ook koppelingen aan met clouddiensten. Denk hierbij aan Dropbox of Google Drive. Voor de zekerheid kun je je facturen hier ook opslaan.

Boekhoudpakketten vergelijken: start direct

Wil jij je leven als ondernemer ook een stukje gemakkelijker maken? Wil je graag tijd overhouden voor de zaken die er echt toe doen? Start dan direct met boekhoudpakketten vergelijken en bekijk welk pakket het beste bij jou past. Excel is daarmee niet langer van toepassing en dat geeft natuurlijk wel zo’n prettig gevoel! De kosten voor je boekhoudpakket haal je er al gemakkelijk weer uit, doordat je gewoonweg tijd overhoudt. Daarmee is het altijd een verstandige keuze.

Hulp nodig met boekhoudpakketten vergelijken?

Wil je graag boekhoudpakketten vergelijken, maar heb je toch nog enkele vragen? Dat is natuurlijk geen probleem, want je kunt te allen tijde contact met ons opnemen. Op werkdagen zijn wij aanwezig op kantoor en dan beantwoorden we jouw vragen graag. Stuur je vragen en/of opmerkingen bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat we je zo uitgebreid mogelijk kunnen helpen. We horen graag van je.