Britten willen stroom opwekken met kunstmatige lagunes

lagune

Groot-Brittanië heeft plannen gepresenteerd om stroom te willen opwekken door middel van kunstmatige lagunes. Het zou gaan om zes lagunes van een ringdijk met binnenmeer.

kunstmatige lagunes wekken stroom op

De lagunes gaan gebruikmaken van de zeegetijdes die in en uitstromen, daarbij word een turbine gebruikt die ze zal aandrijven. De zee lagunes zijn groot in omvang, in Swansea zal er één verrijzen van acht kilometer die voorts ruim 3 kilometer in zee zal liggen.

155.000 huishoudens kunnen worden voorzien

Bij Cardiff komt een lagune die een golfbreker heeft van 22 kilometer, met daarin 90 turbines. Deze lagune kan 14 uur per dag stroom produceren. De geproduceerde stroom hieruit kan 155.000 huishoudens van stroom voorzien. De kosten hiervoor zijn geraamd op 1.4 mrd euro.

Schonere stroom dan kernenergie en ongeveer zelfde in prijs

Wanneer alle lagunes productief zijn kunnen zij gezamenlijk 8% voorzien in de energiebehoefte van het Verenigd koninkrijk, hierbij is dan wel een investering benodigd van 41 mrd euro. Per megawattuur willen zij 168 GBP vragen voor de lagune bij Swansea, voor Cardiff zal dit bedrag lager zijn dan vragen zij ongeveer 95 GBP per megawattuur. Wanneer je Cardiff vergelijkt met de prijs voor kernenergie (92 GPB) dan is deze optie schoner en op den duur goedkoper.

Bron: Z24

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo