Budget voor duurzame energie word waarschijnlijk verhoogd

offshore-windenergie

Het ministerie van Economische Zaken is bezig met de begroting voor duurzame energie in 2016. Het budget zal waarschijnlijk verhoogd worden omdat er in 2015 meer aanvragen zijn binnengekomen dan verwacht werd.

Veel projecten afgewezen door vergeven budget

Veel ingediende projecten kregen geen bijval maar dit kwam omdat het budget al op was. Het ging hiermee met name om zonne-energie projecten. Uit het potje worden meestal de projecten vergoed die goedkope technieken omvatten. Wanneer een project meer zou kosten kregen deze geen toestemming. De overheid zal volgend jaar een extra categorie gaan toevoegen die specifiek voor zonne-energie projecten bedoeld is.

Extra stimulans om zonnepanelen te plaatsen nodig

De overheid wil zonne-energie meer gaan stimuleren dus word er gezocht naar extra mogelijkheden. In het huidige subsidie potje zit 3.5 miljard euro en daarvan is al 2.8 miljard toegezegd waaronder aan windenergie projecten. Voor de windparken is een bedrag van 1,28 miljard gereserveerd. Ook is er een gedeelte opzijgezet voor projecten met hernieuwbare warmte ( 1,52 miljard euro ).

SDE+ investeert volgend jaar in windenergie

Hoeveel er volgend jaar in de SDE+ regeling komt is nog niet duidelijk, maar er is wel al duidelijk dat het ministerie 5 miljard opzij zet voor 2016 voor de sector offshore windenergie.

Duitse zonnestroom als voorbeeld

De projecten voor zonne-energie zouden ook meer gestimuleerd moeten worden, Nederland kan hiervoor Duitsland als voorbeeld nemen. In Duitsland gingen ondernemers en particulieren massaal over op het gebruik van zonnepanelen. De reden dat het gebruik van de zonnepanelen zo massaal toenam was omdat iedere Duitser die zonnepanelen plaatste werd vergoed door een zogenoemde terugleverwet de Einspeisegesetz. Het verschil wat men anders betaalde voor grijze energie krijgt de consument terug via deze wet.

Verschil tussen groene energie en grijze energie word steeds minder

Nederland zou meer kunnen investeren in duurzame energie en zo de transitie ernaar toe kunnen versoepelen en vermeerderen. Het verschil tussen grijze en groene energie in Duitsland  word straks bijna nihil omdat zonne-energie dan goedkoper is dan grijze energie.

Bron:Groene Courant

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken