Buitenlands gas word bruikbaar gemaakt dankzij extra mogelijkheden

gastank

Minister Henk Kamp zegt dat er van 2020 meer buitenlands gas kan worden gebruikt door Nederlandse huishoudens dankzij extra uitbreidingen van onze stikstofcapaciteit.

Gaslevering moet gegarandeerd blijven

Dit is voor de levering van gas belangrijk. Als Nederland nu alvast investeert in extra capaciteit dan is leveringscapaciteit straks gegarandeerd. Ons aardgas word momenteel gebruikt door 7 mln huishoudens voor koken en verwarming. Omdat de gaswinning uit Groningen in de toekomst zal afnemen, zijn we meer aangewezen op buitenlandse export.

Buitenlands gas niet meteen te gebruiken

Alleen het buitenlandse gas is niet direct te gebruiken wegens het verschil in stikstof. Wanneer het buitenlandse gas bruikbaar moet worden gemaakt betekent dit dat er extra stikstof moeten worden bijgemengd. Tegenwoordig word er al 20 mrd kubieke meter aan gas omgezet in speciale installaties.

Extra capaciteit stikstof in 2019

Vanaf eind 2019 zal deze capaciteit stikstof verhoogd word met 10 mrd extra kubieke meter per jaar. De toename in stikstofcapaciteit vangt ook de terugloop van de gaswinning in Groningen op. In Zuidbroek waar ook een stikstofinstallatie staat zijn plannen om deze uit te gaan breiden. De infrastructuur die nodig is voor de omzetting is aanwezig en ligt op kleine afstand van Groningen.

Het Ministerie van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en de Gasunie gaan de komende overleggingen voeren met de omringende partijen. De verwachting is dat er in 2017 kan worden begonnen met de bouw.

Bron:Rijksoverheid

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken