Centraal Bureau voor de Statistiek

Het centraal bureau voor de Statistiek is een organisatie van de overheid. Ook wel CBS genoemd. Dit bureau verzameld belangrijk data met betrekking tot de Nederlandse Maatschappij. Met deze data kunnen er dus statistieken gemaakt worden. De oprichting van het CBS vond plaats eind 19e eeuw. Toen bleek er al veel vraag te zijn naar statistieken.

Centraal bureau voor de Statistiek meet en maakt op

Daarom verzameld het CBS dan ook gegevens van personen, bedrijven, en instellingen. Hier worden verschillende methodes voor gebruikt. Een statistiek kan opgemaakt worden met behulp van enquetes en vragenlijsten. Dankzij het bevolkingsregister en de gegevens die de Kamer van Koophandel verzameld is het makkelijker om personen en bedrijven te benaderen. Een aantal voorbeeld van statistieken zijn:

  • volkstellingen
  • woningtellingen
  • bedrijfstellingen

Economie drijft op cijfers en tellingen

Groeit een stad? Dan zien we dat aan de volkstellingen. Wil men weten hoe de economie van een bepaalde plaats ervoor staat? Daarom zijn statistieken ook erg handig. Zo hebben we de Consumentenprijsindex. De inflatie wordt gemeten aan de hand van de CPI. Alle goederen en diensten die consumenten afnemen bieden inzicht voor de CPI. De overheid maakt gebruik van de cijfers van het CBS. Dit kan voor de internationale handel zijn of bij de opmaak van nieuwe wetten. Van bijna alles is wel een statistiek opgemaakt. Hoeveel uitkeringen zijn er in een jaar verstrekt.

Knelpunten worden ook ontdekt

Of is er ergens een bepaalde groei te zien in de werkgelegenheid? Aan de hand van data kunnen we overzicht krijgen. Knelpunten zullen hierdoor sneller opvallen. Het CBS is dus altijd volop in beweging. Er wordt sinds dit jaar gewerkt aan een hooikoorts index, en het bezoekersaantal op Koningsdag wordt berekend. En wat het CBS ook doet is het berekenen van de waarde van onze infrastructuur. Het klinkt onbelangrijk want voor waarde moeten we toekennen aan een snelweg. In hoeverre kan dit onderzocht worden? Deze cijfers dragen bij aan beslissingen over waar er nieuwe snelwegen aangelegd kunnen worden.

Energiekosten ook een punt van discussie

Het is dus wel degelijk van belang de statistieken. Ze brengen voor belangrijke sectoren cijfers in beeld. Een ander belangrijk discussiepunt in Nederland zijn de energiekosten. Het CBS onderzocht daarvoor jaarrekeningen. Daar wordt het gemiddelde energieverbruik ook duidelijk. Stijgen ze of nemen ze af? Wat is de impact van stijgende energiekosten? We zijn bezig met de transitie van fossiele energie naar duurzame energie. De informatie die CBS biedt is van belang.

Samenwerkingen met Centraal bureau voor de Statistiek

Gemeenten, overheden en organisaties kunnen samenwerken. De cijfers en statistieken dienen als handleiding. De overheid bleek eerder nog de toekomstige energiekosten te rooskleurig weergegeven te hebben. Er was gebruik gemaakt van verouderde cijfers. Onze meterstanden in de gaten houden doen we dus het beste zelf. Dit is in feite ook data maar dan bedoeld om de energiekosten te drukken. Zien we een toename in het verbruik dan treden we direct op. Bezuinigen is hier het devies. Zo zorgen we er zelf voor dat we lagere energiekosten krijgen.

Houdt uw eigen data bij en bezuinig zoveel mogelijk

Met het bezuinigen op het energieverbruik kan een huishouden makkelijk een paar honderd euro per jaar overhouden. Natuurlijk kunt u aan de hand van een schatting bekijken wat u bij een ander energiebedrijf minder of meer gaat betalen. Maar de exacte data zoals vermeld op uw jaarafrekening geven de doorslag en de juiste berekening. Deze cijfers met betrekking tot uw historische verbruik ziet u terug op de meest recente jaarafrekening.

 

Rate this page
Power.nl
Logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
product
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
Shopping cart