Verscheidene consumentenorganisaties pleiten voor bevriezen stadswarmte tarieven. De tarieven voor stadsverwarming en/of blokverwarming stegen de laatste jaren. Dit heeft te maken met de koppeling van de gasprijzen. Stijgen de gasprijzen? Dan stijgen de tarieven voor stadswarmte ook. Maar gebruikers van stadsverwarming maken gebruik van een vorm van duurzame warmte. De gasprijzen stijgen deels omdat de CO2 uitstoot stijgt bij het gebruik van gas. Het is dus een situatie die niet fair is.
Consumentenorganisaties pleiten voor bevriezen stadswarmte tarieven
Daarom hebben de consumentenorganisaties in een brief aan Minister Wiebes gevraagd of de tarieven voor stadsverwarming/blokverwarming bevroren kunnen worden. In ieder geval tot er een vernieuwde Warmtewet komt waarbij de tarieven los staan van de gasprijzen. De huishoudens die gebruik maken van stadsverwarming kunnen al niet overstappen naar een andere energieleverancier. Daarbij lopen zij veel voordeel mis.
Stadsverwarming gebruikers zijn al duurzamer dan degene met een gasaansluiting
En toch ziet een warmtenetgebruiker wel zijn verwarmingskosten stijgen. De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en woningcorporatie Aedes vinden dat het anders moet. Door de gasprijzen te verhogen moeten huishoudens ontmoedigt worden om gas te verbruiken. Een gebruiker van stadsverwarming verbruikt al geeneens gas en wordt automatisch ook ontmoedigd door een te hoge energierekening.
Nieuwe regelgeving nodig Warmtewet
Een warmtenetwerk maakt gebruik van een duurzame bron, restwarmte dat afkomstig is van biomassa of gerecycled materiaal. Dat is juist een positieve en duurzame bijdrage. De huidige tarieven voor warmte zijn nog steeds aan de gasprijs verbonden. En dat vinden de organisaties niet terecht. De warmtenet moet eerst op de schop en er moet nieuwe regelgeving komen. En dat neemt helaas veel tijd in beslag. Daarom opteren zij voor een tijdelijke bevriezing van stadswarmte tarieven.
Meer dan een half miljoen huishoudens kunnen niet wisselen van gasleverancier
In Nederland zijn meer dan een half miljoen huishoudens aangesloten op een warmtenet. Zij betalen op jaarbasis nu ruim €165 meer. Waar een andere consument zonder aansluiting op een warmtenet nog kan wisselen van energieleverancier is dat bij stadsverwarming verbruikers niet aan de orde en dus niet mogelijk. Zij kunnen enkel overstappen met een stroom product. De welkomstkortingen die energieleveranciers bieden gaan dus ook aan deze huishoudens voorbij.