Correctiefactor gas
U heeft het vast wel eens zien staan op uw jaarafrekening: Correctiefactor gas toegepast. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Ons aardgas heeft een calorische waarde dat wil zeggen een hoeveelheid energie die uit gas te behalen valt. Net zoals je calorieën verbrandt met lopen verbrand gas ook een bepaalde hoeveelheid warmte.
Basis verbrandingswaarde gas leidt tot vaststelling gasprijzen
Ons aardgas heeft een basis verbrandingswaarde en aan de hand van deze waarde worden de prijzen voor gas vastgesteld. Omdat de calorische waarden per gasveld verschillen is de kans dan ook aanwezig dat de calorische waarde van het gas dat u geleverd wordt een afwijking betreft. Het kan dan zo zijn dat uw verbruik hoger of lager uitvalt. De correctiefactor gas wordt hierop aangepast.
Welke correctiefactor gas geeft de energieleverancier aan?
Over het algemeen is het Nederlandse aardgas vrij stabiel wat betreft de calorische waarden. Gemiddeld ligt de correctiefactor tussen de 1.0 en 1.03. Wordt er een hogere correctiefactor gehanteerd door uw energieleverancier? Dan kunt u uw energieleverancier hierover bellen want de factor is dan te hoog. De Gasunie houdt deze calorische waarden maandelijks bij.
Laagcalorisch gas uit Groningen
De traditionele gasmeters kunnen helaas niet de calorische waarde van het aardgas meten. In de toekomst wanneer heel Nederland voorzien is van de slimme meter dan kan de calorische waarde wel gemeten worden. Laagcalorisch gas word in Nederland geleverd aan aan huishoudens en bedrijven. Laagcalorisch gas word ook wel vermengd met hoogcalorisch gas door ook nog stikstof toe te voegen zal de kwaliteit gelijk blijven aan G-gas. Ook bij deze verschillen ziet u de correctiefactor gas op uw energierekening.
Hoogteverschil in Zuid-Limburg
In sommige gebieden in Nederland betaalt men dankzij de correctiefactor gas iets minder. Het betreft hier huishoudens die in de provincie Zuid-Limburg wonen. Dit heeft te maken met het hoogteverschil. De grond moet dan boven NAP liggen. Stel u vind dat het gasverbruik te hoog is dan kan dit liggen aan een verouderde gasmeter. In sommige gevallen komt het dan wel voor dat de gasmeter toch te hoog aanslaat, terwijl men niet meer verbruikt. Vraag de energieleverancier of ze naar de meter willen kijken en eventueel ijken. Als dan blijkt dat de gasmeter wel deugdelijk is maar dat uw verbruik echt hoger is dan moet u de kosten ervan betalen.