De beste manieren om te besparen

De beste manieren om te besparen op energie en gas zijn veelzijdig. Door te besparen verlaag je je energierekening aanzienlijk. Vooral als we spreken over gas besparen. Daar betalen we namelijk het meeste voor. En teveel gas verbruiken is ook niet goed voor het klimaat. 

Aardgas kost een gemiddeld huishouden €1000 per jaar

Als we kijken naar het gemiddelde huishouden dan wordt er per jaar ruim 1500 kubieke meter gas verbruikt. Dat kost je dan al bijna €1000 per jaar aan gaskosten. Dat is veel geld he? Check je cv-leidingen eens, want als deze niet geïsoleerd zijn gaat er warmte verloren. Het isolatiemateriaal voor je cv-leidingen is niet zo duur en snel aangebracht. Elke bouwmarkt verkoopt isolatiemateriaal. Dus breng een bezoekje aan de plaatselijke bouwmarkt en schaf de benodigdheden aan voor jouw cv-installatie.

Isoleren is goedkoop maar levert een grote besparing op

Wat uiteraard ook bij je cv-installatie hoort zijn jouw radiatoren want die zijn ermee verbonden. Als je aan de achterkant folie aanbrengt dan zal de warmte van de radiatoren de kamer ingaan. Zonder deze folie gaat warmte vaak verloren via de buitenmuur. Het isoleren van de leidingen en de radiatoren kan je al gauw €150 per jaar aan gaskosten schelen.

Laat elk jaar jouw cv-ketel controleren. Want een slecht werkende cv-ketel verbruikt ook meer gas. Het liefst vervang je de cv-ketel voor een hr-ketel. Dan kun je ook nog eens zo’n €175 per jaar overhouden. Maar niet iedereen kan zomaar zijn cv-ketel vervangen. Als je al huurt dan ben je afhankelijk van je verhuurder. Als deze het niet nodig vind om de ketel te vervangen dan heb je pech. Bezit je een eigen woning dan moet het financieel natuurlijk kunnen. Een goede hr-ketel kost snel tussen de €1000 en de €2500 en dat is exclusief montagekosten.

De beste manieren om te besparen zijn zo eenvoudig

De kleinere standaard tips om te besparen op gas zijn minder lang douchen. En de verwarming effectief gebruiken. Dus draai jouw thermostaat naar de 20 graden en niet een graad hoger. Ook hoef je natuurlijk niet overal de cv aan te hebben. Zit je het meest in de woonkamer? Dan draai je daar de radiator open. De kamers waar je amper bent daar kan de radiator dus wel uit blijven. Je hoeft natuurlijk niet voor nop te stoken. Deze kleinere tips zijn makkelijk toepasbaar en schelen je ook €150 per jaar.

Stroomvreters minder vaak gebruiken

Naast het gebruik van gas gebruiken we ook stroom. We kunnen niet eens meer zonder. De magnetron wordt dagelijks gebruikt om iets op te warmen. De wasjes worden gedraaid in de wasmachine, en de koelkast houdt ons eten koel en langer houdbaar. Maar hier is stroom voor nodig. Net als het gebruik van een oplader, de elektrische tandenborstel. Je kunt het zo gek niet bedenken en het werkt op stroom. De grote apparaten nemen het meest aan stroom. Dat zijn de wasmachine, de wasdroger en de vaatwasser.

Als je jezelf nu eens aanleert om na elk gebruik de stekker er ook uit te halen. Dan zul je zien dat je je stroomverbruik verlaagt. Ook hoef je niet steeds de was te doen. Het is zo makkelijk om telkens kleine wasjes te draaien. Maar dat kost ook telkens weer stroom. Heb geduld en wacht tot de wasmachine trommel vol is. En start dan pas met wassen. Dat is dus ook van toepassing op de wasdroger. En je kunt de meeste was ook ophangen. Dat kost niks en dat is zo gedaan.

Verlaag structureel jouw energiekosten met honderden euro’s per jaar

Als je dus gaat letten op je stroomverbruik dan kun je daarmee ook snel €100 tot €150 per jaar besparen. Als je alle tips in acht neemt dan kun je zelfs structureel je energiekosten verlagen. Dat scheelt je dus honderden euro’s per jaar! Check ook elk jaar de tarieven van de energieleveranciers. En je zult merken dat je dan ook nog eens zo’n €300 tot €400 per jaar minder kwijt bent aan energie en gas.

  1. Ik ben altijd geïnteresseerd in tips om energie te besparen. Onderhoud aan de CV-ketel neemt de woningbouwcorporatie in handen. De CV gaat bij mij structureel pas in november aan. Tot dan loop ik rond in een trui. Je moet jezelf ook afvragen: heb ik werkelijk een wasdroger, magnetron en elektrische tandenborstel nodig?

Power.nl
Logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren
Privacybeleid