De evolutie van lampen door de tijden heen

Vroeger keken we allemaal hoeveel ‘WATT’ er op de verpakking stond bij het aanschaffen van een lamp. Dat is nu helemaal achterhaalt. Nu worden andere benamingen gebruikt, mede door de veranderingen die de ‘lamp’ heeft doorgemaakt. Nu praten we in termen van hoeveelheid licht dat een lamp afgeeft. Op de verpakking moeten we dus kijken hoeveel ‘lumen’ een lamp uitstaat. Per ruimte werkt het wel anders, vandaar dat we je even kort gaan uitleggen hoe het werkt. 

De verschillende lampen worden onderscheiden door het aantal lumen met elkaar te vergelijken. Voorheen moest je standaard een 60 watt lamp plaatsen in de hanglamp boven de eettafel en kon je simpelweg een 25 watt lamp plaatsen als schemerlamp. Nu is dat toch wel een beetje anders. In principe hebben we ook steeds verkeerd lampen gekozen, want de ‘WATT’ geeft niet het lichtvermogen aan. Watt is eerder een aanduiding van het elektrische vermogen. Vandaar dat de lampen helemaal niet meer in gebruik zijn.

Onderscheid in lampen

Vroeger was er weinig keus bij het aanschaffen van lampen. Het assortiment was nagenoeg zeer standaard. Het verschil lag meer in het elektrisch vermogen. DCe afgelopen tijden is de keus echter veel groter geworden met de komst van onder andere de  halogeenlamp, de ledlamp en de spaarlamp. Deze lampen geven allemaal hun lichtsterkte aan in lumen, wat het vergelijken veel simpeler maakt. In de praktijk is het gebruik van ‘WATT’ dus helemaal weggegemaakt.

De benaming “lichtstroom’

Gelukkig hebben de fabrikanten ervoor gekozen om ons eerst te laten wennen. Bij de ledlampen staat er vaak genoeg nog het aantal lumen en ook nog de wattage vermeld op het doosje. Om een goed voorbeeld te geven is een lamp van 15 watt in staat om een lichtopbrengst van 100 tot 150 lumen ( ook wel lm afgekort).  25 watt is te vergelijken met met 200 tot 300 lm, 40 watt met tussen de 400 tot 500 lm, 60 watt met 700 tot 800 lm en zo voort. Hoe groter de wattage , des te groter de lumen. De opzet van deze weergave is echter gebaseerd op het peertje en niet van spots. Het is bewezen dat de lichtbundel afkomstig van een spot veel feller brand ten opzichte van een peertje. Een spotje heeft dus minder lumen nodig om de plek waartoe het naar gericht is te verlichten. Dat heeft de benaming van ‘lux’. Dat gaan we in een andere blog uitgebreid behandelen.

Voordelen van verschillende lampen

Een lamp van 900 lm zal in de praktijk veel meer energie verbruiken dan een lamp van 100 lm. Dat is dus heel duidelijk. Ook geeft het energielabel een weergave van de zuinigheid van de lamp aan. Hoe wordt dat berekend? Is best wel simpel uit te leggen. Je moet het aantal lumen delen door het aantal watt en deze bepaalt dan de efficiëntie  en energiezuinigheid van de lamp. Het doel van deze formule is om het kiezen simpeler te maken. Kies een lamp met de geschikte lm om het beste resultaat uit te halen  op de uitgekozen plaats. Kies je lamp voor het moment!

Lamp voor ‘t moment uitkiezen

Om het beste resultaat te halen uit lampen, hoef je in principe niet voor lager lumen te kiezen. Kies gewoon een lamp naar de plek of ruimte waar het gebruikt zal worden. Lampen mogen gerekend worden tot sfeerbepalers voor thuis. Dan praten we niet alleen over het verlichten. Ook de financiële sfeer wordt danig beïnvloed bij een gerichte keus. Je kan dus zeker naast het genieten van mooie lampen ook besparen op energiekosten.

Tip: Regel thuis de verlichting, waardoor alles op elkaar is afgestemd. Je kan zelf de momenten kiezen voor het verminderen of verrruimen van je verlichtingsveld. Door de afwisseling bepaal jij dus zelf welke richting je energieverbruik opgaat. In de woonkamer kan je gaan voor fellere verlichting, omdat het gezin dan samen bezig is. Daarvoor heb je hanglampen, prachtige wandlampen en andere sfeerverlichting. Ook in de keuken nkan je na het bereiden van het voedsel een andere minder felle lamp doen schijnen. Er kan altijd een win- win situatie opgezet worden.

Op Power.nl mag je dan op zoek gaan naar de betere lampen die je goed op weg zullen helpen. Probeer het en bespaar op energiekosten!

 

Power.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart