De lucht in huis zuiveren?

De lucht in huis zuiveren? Ten eerste doe je dat door dagelijks de ramen op een kier te zetten. We ademen immers continue, en stofdeeltjes zijn overal. Koken we dan is het het beste als we de afzuigkap aanzetten. Of in ieder geval het afzuig systeem mits je huis dat heeft. Schoonmaken in deze tijd gebeurt al vaker. En met schoonmaken daar is niets mis mee. Als we de lucht in huis zuiveren voelen we ons ook beter. Een bedompte lucht kan ervoor zorgen dat we hoofdpijn krijgen. Of luchtweg klachten. Power.nl legt hieronder uit wat een luchtreiniger voor je kan doen.

De lucht in huis zuiveren? Dat kan op verschillende manieren

Ga je s’avonds slapen dan is het altijd beter om een raampje op een kier te zetten voor zover dat veilig is. Beneden is dat misschien geen optie. In geval van inbrekers kun je dat dan beter maar niet doen. Doe dan s’morgens op de beneden verdieping de ramen open. Zo kan verse lucht de woning instromen, en vervuilde lucht er weer uit.

Als de luchtkwaliteit in huis goed is, dan hoef je ook niet jouw verwarming hard te laten werken. Want teveel luchtvochtigheid in huis kan weer zorgen voor slechte verwarming. De cv moet harder zijn best doen om veel vochtige lucht te verwarmen.

Elke avond voor het slapen gaan een raam open doet wonderen voor de luchtwegen

In de winter doen we niet graag een raam open, maar met de zomer op komst is het een stuk makkelijker. Gordijnen en meubels geven stof af, ook onze kleding. Dit komt allemaal boven dwarrelen in huis. Het inademen van deze lucht is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Daarom wordt ook altijd aangeraden om zoveel mogelijk te ventileren. Lucht van buitenaf dat binnenkomt voelt al prettiger aan. Alleen kunnen in het voorjaar ook pollen mee komen. Ook huisdieren met hun haren kunnen irritatie aan de luchtwegen veroorzaken.

Wat ook irritatie aan de luchtwegen veroorzaakt is sigaren of sigaretten rook. Of je nu zelf rookt of een ander de rooklucht doet de lucht binnenshuis geen goed. Rooklucht gaat in de meubels en muren zitten, net als in je haar en kleding. Probeer het liefst buiten te roken.

Ga je voor de luchtreiniger met ionisator?

Er zijn ook speciale luchtreinigers te koop die de lucht in huis zuiveren. Een luchtreiniger zorgt voor frisse lucht. En kan specifiek goed zijn voor mensen met astma of bronchitis. Ook hooikoorts patiënten hebben baat bij een luchtreiniger. De luchtreiniger zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit goed blijft in huis. Daarnaast kun je natuurlijk altijd de afzuigkap blijven gebruiken tijdens het koken. En ventileren elke dag is nog altijd een goed plan.

Luchtreinigers zijn te koop met een ionisator en zonder. Degene met astma zal zich fijner voelen met de luchtreiniger voorzien van ionisator. Want deze verwijdert de vervuilde deeltjes uit de omgevingslucht. De luchtreiniger kun je uitzoeken op kracht. En er zijn luchtreinigers die én een ionisator hebben plus filter. Er zijn ook luchtreinigers te koop met enkel een filter. Daarbij kijk je ook naar de grootte van je ruimte waar je de luchtreiniger wilt plaatsen. Aan de hand van de grootte kies je ook een bijpassende luchtreiniger. De ionisator pakt de rond dwarrelende stofdeeltjes aan die feitelijk ionen zijn.

Of de luchtreiniger met HEPA filter?

Een luchtreiniger met ionisator maakt daarbij geen gebruik van een filter en dat resulteert in minder onderhoudskosten. De luchtreiniger voorzien van een HEPA filter haalt voor jou de stoffen uit de lucht. Denk aan fijnstof, huisstofmijt, pollen en allergenen. Een luchtreiniger met HEPA filter kost je ongeveer €115 euro. De luchtreinigers met ionisator kent hogere prijzen. Die variëren tussen de €150 en €650. Zoals het bij de meeste elektrische producten het geval is, betaal je ook voor het merk. Een Dyson luchtreiniger kost je al snel €700. Maar er zijn ook andere merken die goedkopere luchtreinigers aanbieden. De Winix Zero bijvoorbeeld. Deze kunnen een maximaal oppervlak van een slaapkamer of gemiddelde woonkamer zuiveren. En kost circa €159. Maak voor jezelf dus welk soort luchtreiniger je wenst. Degene met een filter doet zijn werk ook prima.

En je hoeft niet altijd voor een duur merk te gaan. Lees ook reviews online van gebruikers. Daarop kun je je aankoop voor een degelijke luchtreiniger ook weer op baseren.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart