Energiebedrijf Delta is bezig met het inzamelen van handtekeningen en gaat daarmee tegen de splitsingswet in. Met de verzamelde handtekeningen willen zij naar de Tweede Kamer gaan en deze daar aanbieden.
Hoge Raad veegde beroepsgronden van de tafel
Afgelopen juni heeft de Hoge Raad besloten dat Delta zich moest afsplitsen van haar netwerkbedrijf. De splitsingswet is van kracht gegaan in 2008 en stelt dat energieleveranciers niet eigenaar meer mogen zijn van een eigen netwerkbedrijf. Dit is bedoeld om eerlijke concurrentie tussen energieleveranciers te behouden en zodoende is dit beter voor de consument, en andere partijen.
Delta diende meerdere bezwaren in
Ondanks de uitspraak die in juni viel, blijft Delta optimistisch omdat de zaak nog moet worden behandeld door een lager gerechtshof. Een ander bezwaar zal ook nog in overweging moeten worden genomen: Delta meent dat deze beslissing ook in strijd is met het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens.
Delta moet in Zeeuwse handen blijven
Delta gaat ook tegen de beslissing in omdat zij anders niet als zelfstandige energieleverancier verder kunnen gaan omdat het bedrijf simpelweg te klein is. Ook willen zij graag dat Delta in Zeeland blijft en daarmee is dat de provincie en 13 omliggende gemeenten aandeelhouders zijn. Essent en Nuon zijn een voorbeeld van wat er na zo’n splitsing gebeurd: Beide energieleveranciers kwamen in buitenlandse handen.
Delta heeft in ieder geval de de eerste dag al 6500 handtekeningen verzamelt en hopen dat er meer uit voortkomen. De Tweede Kamer gaat binnenkort opnieuw discussiëren over de splitsingswet.
Bron:Nu.nl