Doel 1 en 2 blijven 10 jaar langer operatief

tihange

De Federale regering van België heeft besloten de kernreactoren van Electrabel Doel 1&2 langer open te houden. In eerste instantie zou de kerncentrale sluiten in 2015 maar dit is verlengd met 10 jaar.

Voor de verlenging een feit word moet er eerst een goed plan overlegd worden

De FANC wil dat er effectieve stappen worden ondernomen om de verlenging daadwerkelijk door te laten gaan. Het openhouden van de kerncentrales is nodig om de energie voorraad te kunnen garanderen. Voorts zal België op korte termijn meer electriciteit vanuit het buitenland gaan importeren.

Electrabel zegt dat het technisch mogelijk is om de twee reactoren nog eens 10 jaar te laten draaien. Daarvoor zal de energieleverancier wel meer investeringen nodig hebben, dit zal oplopen tot honderden miljoenen. Electrabel wil hiervoor in gesprek gaan met het kabinet, ook het onderwerp van de belasting op kernenergie zal hier te sprake komen.

Wil België wel echt van kernenergie af?

Het FANC zal pas groen licht geven wanneer Electrabel met een veilig en solide plan zal komen om de kerncentrales te laten opereren. Milieu-organisaties zijn in opstand gekomen en betichten het kabinet ervan om helemaal geen afstand te willen doen van kernenergie. Het Federaal agentschap voor Nucleaire controle heeft wel de veiligheidsmaatregelen verscherpt voor alle Belgische kerncentrales.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo