Domotica

Domotica staat voor de aansturing van de elektrische apparaten bij u thuis of in uw bedrijf. Het woord domotica staat dus synoniem voor apparaten die te automatiseren zijn al dan niet op afstand.  Met deze techniek kan uw woning op leefcomfort erop vooruitgaan.

Slimme oplossing voor besparen op energiekosten

Allerlei slimme oplossingen en technieken die nu en in de toekomst bedacht worden kunnen gebruikmaken van Domotica. Met domotica kunt u elektrische apparaten afstemmen. Daar zijn veel voorbeelden van. Te denken valt aan een sensor die op de deur is geplaatst die weer in contact staat met uw alarmsysteem. Bij openen gaat het alarmsysteem af. Maar ook een slimme thermostaat die uw energieverbruik weergeeft waardoor u energie besparen kunt.

Hoe werkt domotica?

Domotica is dus een automatisch systeem Daartussen zit wel een controller die de signalen doorgeeft.  Met slimme toepassingen kunt u uw huis laten communiceren met verschillende apparaten. En kunt u verwarmen, ventileren, en verlichten. Dit is dus allemaal te bedienen waardoor uw wooncomfort omhoog zou moeten gaan.

De taken die het kan uitvoeren

Het domotica systeem kan allerhande taken voor u uit handen nemen. Uw verlichting kan aan en uitgeschakeld worden. Stopcontacten kunnen aan en uitgeschakeld worden. Of uw woning kan verkoeld of verwarmd worden. Zelfs uw audio installatie kan bediend worden met domotica. Heeft u rolluiken of zonneschermen? Deze kunnen zelfs aangestuurd worden. Er zijn zoveel mogelijkheden waar het dit systeem aangaat. Het verhoogd daarentegen ook de waarde van uw woning bij verkoop.

Domotica en energie besparen

Op het gebied van energiebesparing kan het slimme systeem u tips aangeven over hoe u het beste kunt besparen. Domotica zal in de toekomst een veel grotere rol gaan spelen in huishoudens. De kosten voor een dergelijk systeem zijn niet makkelijk uit te leggen omdat er verschillende segmenten denkbaar zijn. Daarvoor zult u een offerte op moeten vragen bij een leverancier in domotica. Een prijskaartje kunnen we er niet aan hangen maar u kunt denken aan een paar duizend euro.

Gas water en licht besparen

Met een domotica systeem kunt u dus besparen op de kosten voor gas water en licht. Slim besparen kunt u ook zelf doen. Door minder gas water en licht te verbruiken. Dus zelf uw thermostaat lager in te stellen om daarmee uw gasverbruik te verlagen. Minder lang douchen waardoor en uw gasverbruik verlaagt word maar ook uw waterverbruik. Het is zinloos om verlichting te laten branden of de kraan open te laten staan. Dat begrijpt u tenslotte zelf ook wel. Hiermee bespaart u gauw €200 per jaar op uw gas water en licht. Vergelijk daarbij de prijzen voor uw energiekosten opnieuw en u bespaart nog meer.

Power.nl
Logo