Driekwart van de energielabels kloppen niet

energielabel

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit NVWA heeft onderzoek gedaan naar de energielabels die worden verstrekt aan huishoudelijke apparatuur. Het bleek dat ruim driekwart van de labels niet klopten. Het energieverbruik van een apparaat werd daardoor gunstiger neergezet.

 A++ energielabel blijkt niet zo zuinig

Het blijkt dat de desbetreffende apparaten minder zuinig zijn dan dat het energielabel doet vermoeden. Het gaat hierbij om koelkasten, vaatwassers, airconditioners en ovens. Fabrikanten presenteerden de apparaten tot twee energielevels hoger dan uit de metingen naar voren kwam. Een vaatwasser of wasmachine met een zuiniger energielabel is dan ook duurder in de aanschaf ongeveer €150 meer dan dat voor een minder zuinig apparaat moet worden betaalt.

Duurdere energierekening

Consumenten blijken daarmee bedrogen uit te zijn want de energierekening word daarmee hoger dan eigenlijk de bedoeling is en betalen zij meer voor hun energiekosten. Fabrikanten geven zelf het energielabel aan hun producten en de NVWA dient deze te controleren. Dit gebeurt bij gebrek aan tijd en voldoende personeel niet altijd dus komen fabrikanten ermee weg.

Laat energielabel door onafhankelijk orgaan beoordelen

De fractie GroenLinks en de Consumentenbond willen nu dat het energielabel door een onafhankelijke partij word onderzocht voordat deze aan een apparaat verbonden wordt. In 2013 en 2014 onderzocht de NVWA al zo’n honderd apparaten die achteraf een hoger energieverbruik bleken te hebben. De NVWA heeft aangekondigd om volgend jaar een nog dieper onderzoek te doen naar elektrische apparaten.

Bespaar met EnergieVergelijking.nl op uw energiekosten en stap over

Ondanks dat uw vaatwasser of wasmachine met een A++ label misschien niet zo zuinig blijkt kunt u daarnaast wel een energievergelijking starten. EnergieVergelijking.nl gaat samen met u op zoek naar de goedkoopste energiemaatschappij waardoor u daarmee al geld bespaard op uw energierekening.

Bron: Telegraaf

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken