Dure energie

Dure energie is wanneer we erg veel betalen voor onze energiekosten. Wat energie duur maakt zijn onder andere de heffingen. De overheid verplicht ons bij te dragen aan de afspraken in het Energieakkoord. Overgaan op duurzame energie bijvoorbeeld. En dat kost geld wat de overheid deels van de Nederlandse bevolking wil hebben. Wij moeten dus onze financiële bijdrage doen. De ODE is een regeling vanuit de overheid. Wij betalen daaraan mee via de energierekening.

Waarom is er dure energie?

Dat geld wordt weer gebruikt om de Stimulering Duurzame Energie Productie te funderen. Ook wel de SDE+ genaamd.  Wij doen dus een bijdrage en de overheid doet een bijdrage. De subsidieregeling is bedoeld voor bedrijven bijvoorbeeld om duurzame energie op te wekken. Denk maar aan een energieleverancier die groene energie levert. Zij krijgen een deel vanuit de SDE+ daarvoor. Verwar dit trouwens niet met de energiebelasting. Want deze is bedoeld om particulieren en bedrijven te stimuleren om te besparen. De denkwijze erachter is, hoe minder er wordt verbruikt des te minder energiebelasting u hoeft af te dragen.

Energie heffingen de grote boosdoener

Het wekt veel verwarring op al die heffingen en regelingen. En het maakt onze energie dus duurder. Dit staat ook nog eens los van de leveringsprijzen voor energie en gas. Die kunnen uw energie ook duurder maken. Als de leveringsprijzen verhoogd worden betalen we ook meer voor onze energiekosten. Al met al maken we dus gebruik van dure energie. Wel is het zo dat de energiebelasting op stroom lager is geworden. Niet dat we er heel veel van merken. We zijn toch geneigd om naar het totaalplaatje te kijken. En dat zijn toch de duurder geworden energiekosten.

De jacht naar de goedkoopste energieleverancier

In een energievergelijking zien we wie de goedkoopste energieprijzen levert. Degene die op plek 6 tot en met 10 staan leveren dus dure energie. Vaak worden deze energieleveranciers dan ook niet gekozen. We stappen het liefst over naar degene die ons een veel lager voorschotbedrag beloofd. En bij het overstappen komt vaak ook een beloning. In de vorm van een cashback, deze kan direct verrekend zijn of achteraf uitbetaald worden. En zo hebben wij het het liefst of niet?

Heb ik dure energie?

Heeft u nu dure energie en wilt u weten wat uw besparing kan zijn? Maak dan een energievergelijking. Hierin wordt getoond wie dure en niet dure energie heeft. Om dure energie te kunnen bepalen moet u eerst starten met energie vergelijken. Als het verschil een paar honderd euro per jaar blijkt te zijn, dan spreken we van dure energie. Stap over naar de gewenste energieleverancier. Dit is gratis en heeft weinig om handen. Want de nieuwe energieleverancier zegt uw oude energiecontract op.

Power.nl
Logo