Duurder aardgas drijft inkoopprijzen op de handelsmarkt op

Duurder aardgas drijft inkoopprijzen op de handelsmarkt opDe inkoopprijs van stroom  is gestegen. Dankzij duurder aardgas drijft dit de inkoopprijzen op de handelsmarkt op. Hierover bericht TenneT op de website. Omdat Nederland ook steeds vaker stroom importeert heeft dit ook invloed op de inkoopprijzen op de handelsmarkt. Er zijn uiteraard nog meerdere facturen die voor de stijging hebben gezorgd. Nederland produceert zelf namelijk minder elektriciteit. Daarom is de netto import ook gestegen. De meeste elektriciteit wordt door Duitsland geleverd.

Meer import van stroom uit het buitenland

TenneT is nog druk bezig om de connectiviteit tussen de omliggende randen uit te breiden. Dit jaar zal de COBRA kabel die tussen Nederland en Denemarken loopt opgeleverd worden. Ook worden er kabels tussen Duitsland en Noorwegen geplaatst. Daarnaast zijn er kabels tussen Nederland en België. Wanneer er een tekort dreigt te ontstaan van energie of gas, dan bieden de onderling verbonden kabels de kans om stroom te importeren. Daarentegen levert Nederland aan België weer meer stroom. Dit is omdat de kerncentrale van Electrabel is stilgelegd.

Aandeel zonne-energie neemt toe

Ook al is de productie van elektriciteit in Nederland minder geworden, er wordt daarentegen wel weer meer zonne-energie geproduceerd. Dit aandeel is gestegen naar 31 Gigawatt, dit lag in 2017 nog op 30.4 Gigawatt. Al met al zien consumenten hun energierekening toenemen met zo’n €300 per jaar. Daar is de energiebelasting ook voor een deel debet aan. We krijgen minder belastingkorting over ons basisverbruik. Een verlaging hier en daar maakt dus weinig verschil. Hierdoor komen consumenten wel vaker in actie om de energieprijzen te vergelijken.

Meer overstappers dankzij de hogere energierekening

Overstappen wordt nu vaker gedaan dan ooit. Een overstap levert immers weer een korting op. Dit drukt de energiekosten dan weer. De zomer zorgt in ieder geval voor lagere gaskosten. De dagen zijn weer langer waardoor het algehele verbruik afneemt. We schakelen onze verlichting later aan, en de verwarming kan over een maand of twee weer uitblijven. We verbruiken minder in de zomer dan we dat in de winter doen. Houdt altijd rekening met de looptijd bij een nieuw energiecontract. Er veranderd elk jaar weer van alles op de energiemarkt.

Wilt u dus uw energiecontract herzien? Neem uw informatie over uw verbruik en postcode erbij. U kunt dan direct starten met energie vergelijken. Meer dan genoeg te kiezen uit eenjarige energiecontracten. Een jaar lang betaalt u een vast tarief en ontvangt een flinke korting erboven op. Bedenkt u zich toch? U mag de overeenkomst binnen veertien dagen herzien en dus annuleren.

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo