Duurzame energie: Dalende kosten en stijging in werkgelegenheid wereldwijd

De algemene publieke perceptie van duurzame energie word meestal in termen uitgedrukt van het verminderen van de wereldwijde uitstoot van CO2 en het verduurzamen van het milieu. Maar duurzame energie bied ook grote voordelen op andere vlakken: De economische groei en het creëren van extra werkgelegenheid.

Deze week onthulde het Internationale Agentschap voor hernieuwbare energie ( IRENA ) haar verslag over 2015. Daaruit bleek dat over de hele wereld 7.7 miljoen mensen een baan hebben in de duurzame energiesector dat kwam in vergelijking met vorig jaar op een stijging van 18%. Alleen al in de sector van hydro elektriciteit zijn er al 1.5 miljoen banen bijgekomen.

o-RENEWABLE-ENERGY-GRAPHIC-570

De toename in banen is gebleken in een klein aantal landen, maar steeds meer landen creëren steeds meer werkgelegenheid in de sector. Dankzij de dalende prijzen voor duurzame energie technologie komen er ook steeds meer banen bij in de installatie en onderhoudsector.

Zonnesector ziet grootste groei in werkgelegenheid

Het grootste percentage in werkgelegenheid werd gemeten in de sector van zonne-energie met 2.5 miljoen banen wereldwijd. De prijzen voor zonnepanelen daalden met meer dan 75% sinds 2009 en de aanschaf van een zonnepanelen installatie waren 65% goedkoper dan in 2008.

Windenergie sector kan het zonder financiële steun

Windenergie is een ander voorbeeld waar er dalende kosten werden geconstateerd en in deze sector kwamen er daardoor ook meer banen bij. De werkgelegenheid passeerde ook hier de 1 miljoen banen, de laatste keer dat dat gemeten was stond het aantal op 834.000 banen. Onshore windenergie is nu één van de meest competitieve bronnen in elektriciteit, tezamen met sommige projecten word er 4 dollarcent per kWh voor betaald zonder financiële steun.

Duurzame energie is er dus niet alleen om het milieu te ontzien maar ook om de economie te stimuleren en creëren van nieuwe banen. Wanneer het aandeel in duurzame energie tegen 2030 zou stijgen naar 36% dan verlagen we hiermee 9 gigaton aan CO2, en dragen we bij aan een stabieler klimaat.

Bron:Huffington Post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken