Duurzame energie in Nederland: wat is de stand van zaken?

Een derde van alle huishoudens in Nederland hebben een contract voor duurzame energie. Dat lijkt misschien veel, maar Nederland loopt erg achter in vergelijking met de rest van Europa qua aanbod van hernieuwbare energie. Indien Nederland de doelstelling van het klimaatakkoord wil halen zal er een flinke inhaalslag gemaakt moeten worden. Wat is de huidige stand van zaken?

Duurzame energie in Nederland: we lopen achter

In 2020 moet 14 procent van onze energie bestaan uit hernieuwbare energiebronnen. U kunt denken aan zonne-energie, windenergie of biomassa. Nederland zal dan vooralsnog achterlopen op de rest van Europa. In 2017 werd 17,5 procent van de totale energie in Europa opgewekt op een duurzame wijze. In datzelfde jaartal werd er in Nederland slechts 6,6 procent opgewekt middels duurzame energiebronnen. Het duurt niet erg lang meer voordat het 2020 is, dus er zal er zeker wat moeten gebeuren aankomend jaar.

Aandeel stijgt licht

Het aandeel aan duurzame energie in Nederland stijgt licht. In 2018 was er al een stijging te zien van 6,6 procent naar 7,4 procent. De cijfers voor 2019 zijn nog niet bekendgemaakt. De toename in 2018 was vooral te danken aan een hoger verbruik aan biomassa. Bovendien wordt er steeds meer energie opgewekt met behulp van zonnepanelen. Ook het aandeel in windenergie steeg.

Aandeel duurzame energiecontracten

Een derde van alle huishoudens in Nederland hebben een contract voor duurzame energie. Er zijn wel flinke verschillen tussen de provincies in Nederland. 36 procent van de huishoudens in Noord-Holland hebben een duurzaam energiecontract, terwijl dat percentage in Overijssel slechts 29,5 procent is. De randstand is groener dan de rest van Nederland.

Kiest u voor een groen energiecontract?

Wilt u graag dat Nederland de klimaatdoelstellingen voor duurzame energie behaalt? Dan kunt u kiezen voor een groen energiecontract. Op die manier kunnen we allemaal een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Huishoudens met een groen energiecontract stoten namelijk minder CO2 uit! U kunt hier energie vergelijken voor de beste deal. Hier kunt u aangeven dat u graag wilt kiezen voor een groene energieleverancier.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo