Afgelopen jaar werd het tarief voor certificaten van onder andere ‘Hollandse wind’ verdubbeld. Nieuwe contracten met Nederlandse duurzame energie zijn daardoor duurder geworden. U kunt rekening houden met enkele tientjes meer op jaarbasis. Milieubewuste huishoudens zullen daardoor meer gaan betalen. Duurzame energie uit Nederland is duurder: bent u nog bereid om extra te betalen?
Grens duurzame energie uit Nederland
Het lijkt erop dat er bijna een grens bereikt is van de beschikbare duurzame energie uit Nederland. Zo laat branchevereniging Energie-Nederland weten. Slechts 18 procent van de Nederlandse stroom wordt opgewekt middels windmolens, biomassacentrales en zonne-energie. Als meer mensen kiezen voor Nederlandse groene stroom ontstaat er een schaarste, waardoor de prijs ook stijgt.
De prijs voor garantie van duurzaam opgewekte energie in Nederland zit daardoor in de lift. Aanbieders van groene energie zullen dit doorberekenen aan hun afnemers.
Daling in groene energiecontracten
Het is duidelijk te zijn in onze energievergelijker: energiebedrijven berekenen de prijs door aan de afnemer. De huishoudens dus. Bij een gemiddeld Nederlands verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas was een huishouden in 2019 circa 43 euro meer kwijt voor Nederlandse duurzame energie. Minder huishoudens kiezen daardoor nu ook voor een duurzaam energiecontract.
Er lijkt voor consumenten dus een grens te zijn aan wat men meer wil betalen voor duurzame energie. Het prijsverschil tussen groene en grijze energie was afgelopen jaar hoger dan de jaren daarvoor. Mogelijk heeft dit ook te maken met de belastingen van de overheid. Ook hierdoor is de prijs van energie in 2019 gestegen. Dit jaar zijn deze wijzigingen gelukkig teruggedraaid, waardoor de energierekening dit jaar juist weer lager is.
Groene stroom uit Nederland
Als u energie wilt vergelijken via onze website kunt u in een oogopslag zien welke duurzame aanbieders er zijn. Er wordt specifiek aangegeven als de stroom uit Nederland komt. Zo bieden onder andere Vandebron en Pure Energie groene stroom en gas uit Nederland aan. Met behulp van de filters kunt u eventueel ook alleen Nederlandse groene energiecontracten vergelijken.
Prijs
De prijs van energie kan elke dag schommelen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het hard waait of wanneer de zon schijnt. De energieprijs wordt echter ook bepaald door de kosten van transport. Ook die kosten zullen gaan stijgen omdat er dikke kabels moeten worden gelegd. Dit is onder meer nodig om elektrische auto’s op te kunnen laden en ook warmtepompen van stroom te kunnen voorzien. Ook hierdoor wordt duurzame energie uit Nederland duurder.
Het is bekend dat de productiekosten voor groene stroom hoger liggen dan de kosten van kolencentrales. De overheid kiest er daarom voor om subsidies te geven aan energieproducten van groene stroom. Op die manier is het voor hen toch winstgevend.
De Garantie van Oorsprong (GvO) is eveneens een component van groene stroom. Op papier heeft 70 procent van de Nederlanders groene stroom in huis, maar het meeste daarvan komt uit het buitenland via een GvO. In feite krijgen de Nederlanders zelf gewoon grijze stroom van een van de Nederlandse kolencentrales. Dit wordt afgekocht door middel van een certificaat.
Hopelijk zullen energiebedrijven nu meer investeren
Men hoopt dat de energiebedrijven nu meer gaan investeren in groene maatregelen. Als de GvO’s duurder worden is dat een bonusje voor de producten. Met dat geld kunnen zij weer investeren in verduurzaming. Groene consumenten zijn bereid om meer te betalen en dat signaal werkt.
Kies voor een goedkope leverancier
Wilt u graag besparen op uw energiekosten? Zorg er dan voor dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. Via onze website kunt u gemakkelijk en snel op zoek naar goedkoopste energieleverancier. Voer uw postcode + huisnummer en energieverbruik in en stap binnen slechts twee minuten over. Uiteraard kunt u zelf aangeven of u wilt kiezen voor duurzame energie uit Nederland. Daarvoor kunt u eventueel de filters gebruiken.