Duurzame warmte
Duurzame warmte wordt opgewekt met apparatuur die gebruik maakt van een duurzame bron. Dit kan een pelletkachel zijn die door middel van houtsnippers warmte produceert. Een ketel die biomassa verbrand word ook aangemerkt als milieuvriendelijk. De biomassa ketel verwarmt daarop uw woning en levert ook warm water. De meeste cv-ketels maken gebruik van aardgas en dat is slecht voor ons milieu.
Gebruik duurzame warmte betekent geen gasverbruik meer
Een warmtepomp kan uw woning ook op een duurzame manier verwarmen of het gebruik van een zonneboiler is daar ook een voorbeeld van. De overheid heeft daarom liever dat wij consumenten in de toekomst overgaan op het gebruik van duurzame warmte. We ontlasten ons milieu hiermee en stootten zo een stuk minder CO2 uit. Restwarmte is ook een goed voorbeeld van duurzame warmte, hierbij wordt warmte die vrijkomt in fabrieken weer ingezet om naastgelegen woningen te verwarmen. Dit wordt ook wel restwarmte uitwisseling genoemd.
Een zonneboiler gebruikt zonnestroom om uw water te verwarmen, deze kunt u prima combineren met een pelletkachel of warmtepomp en zonnepanelen voor het opwekken van duurzame stroom.
Minder CO2 en een schoner klimaat
Wist u dat u naast het feit dat duurzame warmte gebruiken goed voor het milieu is, u ook enorm kunt besparen op uw gasverbruik? Stel u maakt gebruik van een warmtepomp en ook nog eens een biomassa ketel, dan hoeft u geen gas meer te verbruiken. De gasaansluiting is dan overbodig en kan wel afgesloten worden. Heel veel Nederlandse woningen zijn nog steeds aangesloten op het gasnet. De bedoeling is dat dit wordt afgebouwd waardoor we de afhankelijkheid van gas kunnen verkleinen.
Gasvoorraad slinkt steeds meer
Ons gas blijft immers niet eeuwig voorradig en er komt zelfs een tijd dat er geen gas meer is. En die tijd komt sneller dan u denkt. De gasvoorraad kan nog ongeveer 50 jaar voorzien in onze gasbehoefte en daarna is het op. Toegegeven de aanschaf van een warmtepomp of dergelijke biomassa ketel is duur, maar de overheid helpt u daar een handje bij. U kunt namelijk een subsidie krijgen wanneer u een biomassa ketel, pelletkachel, warmtepomp of zonneboiler aanschaft. Deze wordt verstrekt uit de subsidiepot van de Investeringssubsidie duurzame energie.