Eandis berekent belasting door aan Belgische consumenten

energieprijzen jaarafrekening 2015

Belgische netbeheerder Eandis gaat venootschapsbelasting doorberekenen aan haar klanten. De federale regering legde de belasting op aan Eandis. De tarieven voor energie zullen met €10 omhoog gaan en gas €20. 

Vennootschapsbelasting zorgt voor problemen

De vennootschapsbelasting word aan alle gemeentes opgelegd. De gemiddelde aardgasverbruiker gaat iets meer betalen dan voor zijn energie. De Febeg Federatie van Belgische Elektriciteits en Gasbedrijven ziet door dit besluit nieuwe financiële risico’s hierdoor verschijnen voor energieleveranciers. Deze verhoogde energiefactuur kan door de klant niet langer gedragen worden.

België betaalt meeste voor energie en gas

Ook de energiebedrijven zijn de wetgeving rondom de hoge energiefactuur zat, want de Belgische energierekening is één van de hoogste van heel Europa. Dit zorgt voor een verstoring op de energiemarkt en maakt het energieleveranciers moeilijker om te concurreren.

Gratis stroom vervalt

Ook de maatregel die genomen is om de gratis verstrekte stroom af te schaffen komt er nog eens bij. Vanaf 2003 genoot een gezin in Vlaanderen ieder jaar van gratis elektriciteit, het gaat om 100 KwH gratis elektriciteit plus 100 KwH per extra gezinslid, deze gratis elektriciteit werd verrekend op de jaarafrekening.

Nu deze optie ook wegvalt zal een Belgisch gezin jaarlijks €200 extra kwijt zijn. Recentelijk in oktober 2014 werd er in het Belgische energieakkoord besloten dat de koopkracht van gezinnen er op vooruit moesten gaan. Test-Aankoop een Belgische bedrijf stelt dat de winst waarop een consument zich mocht verheugen nu door de liberalisering word teniet gedaan.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken