ECN komt met trein voor opslag duurzame energie

 

Een zweeftrein die duurzame energie kan opslaan, dit is het plan waar Energieonderzoek Centrum Nederland mee komt. Kinetische energie komt vrij door beweging, en de hoeveelheid aan energie is belangrijk door onder andere snelheid en massa.

Kinetische energie zorgt voor 10% aan energie opslag

De zweeftrein kan op basis van kinetische energie 10% aan energievoorziening opslaan. De trein heeft een snelheid van tweeduizend kilometer per uur. Wouter Engels die het plan heeft ontwikkeld verwacht dat de energietrein de opslag in duurzame energie kan vergroten.

Overtollige energie word toegevoegd aan het net

Wanneer er geen groene stroom voorradig is, wat voorkomt bij zonne-energie of windenergie dan kan de opgeslagen kinetische energie aan het elektriciteitsnet toegevoegd worden. Wanneer Nederland meer duurzame energie gaat produceren uit wind en zonne-energie dan is daar ook meer opslag voor nodig. Daar komt het project van Engels bij kijken want zo stelt hij:

Op deze manier kun je echt kolen en gascentrales uitzetten want die heb je dan niet meer nodig.

Er zal een trein worden geplaatst in een cirkel met een diameter van 2,5 kilometer ondergronds. De pure massa van de trein word in een vacuüm tunnel in beweging gezet met het teveel aan duurzame energie. De capaciteit die opgewekt word met de energietrein bedraagt voor 8 uur een capaciteit van 2,5 gigawatt.

Bron: Nu.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken