fiets kopen

Een fiets kopen: waar moet ik op letten?

Wil je graag een fiets kopen? Dan heb je tegenwoordig ontzettend veel keuze. Als je je keuze iets wilt vereenvoudigen, kun je dit artikel lezen. We geven je graag een aantal praktische aankooptips.

Tip: wil je graag fietsen vergelijken? Bekijk ons overzicht!

Nieuw of tweedehands?

Voordat je naar de fiets zelf kijkt, is het verstandig om te bepalen of je een nieuwe of tweedehands fiets wilt. Dat is vooral afhankelijk waarvoor je je fiets gebruikt. We snappen dat je erop wilt fietsen, maar waar fiets je heen? Heb je een fiets die je een hele dag op het station zet? Dan is het misschien verstandig om een tweedehands te fiets te kopen. Op stations zijn fietsen nou eenmaal diefstalgevoelig. Koop je echter een fiets om lange fietstochten op te maken? Die je vervolgens weer veilig opbergt in je schuur of op een andere veilige plek? Dan is een nieuwe fiets met veel versnellingen natuurlijk wel erg welkom.

Framemaat

Als je een fiets kopen wilt, is het belangrijk dat je kijk naar de framemaat. Dit moet namelijk perfect zijn. Als de framemaat namelijk niet goed is, kan dat zorgen voor gezondheidsklachten. Vooral fysieke klachten kunnen dan optreden. Zorg er daarom voor dat je de juiste framemaat uitkiest. Voor degenen die niet precies weten dat dit betekent: dit is de hoogte van het frame van de fiets. Je kunt rekening houden met de onderstaande waarden:

Lengte ten opzichte van Framemaat

1.50m – 1.65m – 49
1.55m – 1.70m – 51
1.60m – 1.75m – 53
1.70m – 1.85m – 57
1.85m – 1.95m – 61
1.95m – 2.10m – 65

Aantal versnellingen

Het aantal versnellingen kunnen bepalen of je licht of zwaar fietst. Je kunt natuurlijk zelf bepalen wat voor jou een gewenste situatie is. Fiets jij lange tochten door een heuvelachtig gebied? Dan is het wel zo fijn om meerdere versnellingen te hebben. Wil je graag een fiets kopen om daarmee door de stad te fietsen? Of een fiets die je bij het station kan neerzetten? Dan is dat vaak niet nodig.

Zadel

Uiteraard wordt iedere fiets geleverd met een zadel. Het zadel is echter niet altijd even comfortabel. Soms kan het dus lonen om een extra comfortabel zadel aan te schaffen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook modellen met gel of leren zadels. Er zijn zelfs speciale vrouwenzadels te koop. De zitbeentjes van vrouwen liggen namelijk iets verder uit elkaar en daarom is een andere zadel soms gewenst.

Terugtraprem of handrem?

Als je een fiets kopen gaat, heb je doorgaans keuze uit twee type remmen: een terugtraprem of een handrem. De terugtraprem werkt op het achterwiel, terwijl de handrem op zowel het voor- als achterwiel is geïnstalleerd. Beide werken naar behoren, dus het is vooral een persoonlijke voorkeur.

Stuur

Je hebt ook keuze uit verschillende sturen. Een stuur kan ook zorgen voor veel comfort. Als het stuur te ver weg is, of misschien zelfs te laag, kan dat zorgen voor een onnatuurlijke houding. Ook daar kan je fysieke klachten door krijgen. Zorg er daarom voor dat je het stuur op de juiste hoogte instelt.

Verlichting

Fietsverlichting is verplicht. Als je een fiets kopen gaat, wordt de fiets daarom ook uiteraard geleverd met verlichting. Ook hier heb je weer keuze: verlichting met een batterij of verlichting via een dynamo. Laatstgenoemde behoeft de voorkeur, omdat je dan zeker weet dat je altijd licht hebt. Een batterij raakt immers op den duur op en dan zit je plotseling zonder verlichting. Dat levert niet alleen een potentiële boete op, maar het zorgt ook voor gevaar in het verkeer.

Toch liever een e-bike?

Wil je graag een fiets kopen? Of koop je toch liever een e-bike? Eerder schreven we al dit artikel: de voordelen van een e-bike. Elektrische fietsen worden steeds populairder. Natuurlijk kun je dat ook overwegen!

Een fiets kopen?

Wil je graag een fiets kopen? Dan kun je fiets vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Je hebt keuze uit honderden verschillende fietsen. Maak gebruik van de handige filters om de producten te sorteren op jouw wensen.

Een reactie plaatsen