Een laptop of een computer kopen

Een laptop of een computer kopen?

Wil je graag een nieuwe computer kopen? Of kies je toch voor een laptop? Soms kan het een lastige keuze zijn. Een laptop is natuurlijk geschikt om mee te nemen, terwijl een desktopcomputer beter presteert en langer meegaat. Een laptop of een computer kopen? We sommen de voor- en nadelen voor je op.

De voordelen van een desktopcomputer

Een desktopcomputer is sneller dan een laptop voor dezelfde prijs. Gebruik je je computer vooral voor zwaardere software, zoals bijvoorbeeld videobewerkingssoftware? Dan kan een desktopcomputer een goede keuze zijn. Ook wanneer je verschillende (zware) programma’s naast elkaar laat draaien, is een desktopcomputer vaak een betere keuze.

De desktopcomputer heeft dus beter prestaties, maar dat is niet het enige voordeel. Je hebt ook een flinke keuzevrijheid bij het uitkiezen van het formaat beeldscherm. Je kunt namelijk kiezen voor een 27-inch monitor, maar je kunt ook wel eentje kiezen van 32-inch. Ook kun je gemakkelijk een groot toetsenbord uitkiezen, als je dat graag wilt. Daarmee is de keuzevrijheid veel groter.

Een desktopcomputer kun je bovendien vaak gemakkelijker upgraden. Merk je dat je desktopcomputer ietwat trager wordt? Dan kun je deze vaak uitbreiden. Dat geldt in ieder geval voor Windows-computers. Daarnaast heeft een computer vaak veel meer aansluitingen dan een laptop en gaat een desktopcomputer in de regel langer mee.

De voordelen van een laptop

Voer je vooral veel basistaken uit? Of wil je vooral een computer die je ook daadwerkelijk overal mee naar toe kunt nemen? Dan is een laptop natuurlijk een uitstekende keuze. Een laptop is daarmee geschikt voor thuisgebruik als voor onderweg. Veel laptops zijn al verkrijgbaar vanaf enkele honderden euro’s en dat maakt het een prima keuze. Bovendien is een laptop ook zuiniger in energieverbruik dan een desktopcomputer.

Tip: energie besparen? Start met energie vergelijken!

Je hoeft bovendien helemaal niet veel werk in een laptop te stoppen. Je start deze op en de laptop is klaar. Een computer moet je daarentegen echt aansluiten en is daarmee ook minder gemakkelijk te verhuizen. Tot slot is er ontzettend veel keuze uit laptops. Zoals gezegd kun je een model kopen voor enkele honderden euro’s, maar zijn er ook modellen van ruim 2.000 euro. Op basis van je voorkeuren kun je daar natuurlijk zelf een keuze in maken.

Een laptop of een computer kopen: wat heb ik nodig?

Hierboven las je over de voordelen per systeem. Als je een laptop een computer kopen gaat, is het belangrijk om te weten wat je precies nodig hebt. Gebruik je je computer alleen voor e-mailen en voor het opzoeken van informatie op het internet? Dan is een goedkope laptop vaak al voldoende. Het voordeel is dan ook dat je je laptop overal mee naar toe kunt nemen.

Gebruik jij je computer echter voor zwaardere programma’s? Of laat je meerdere programma’s naar elkaar draaien? Dan kun je wellicht beter kiezen voor een desktopcomputer. Kies bij voorkeur voor een computer met SSD.

Je laptop of desktopcomputer uitbreiden

De snelheid van zowel je laptop als je desktopcomputer nemen op den duur af. Je installeert er immers allerlei programma’s en software op en dat verbruikt capaciteit. Programma’s worden bovendien steeds zwaarder. Laptops hebben helaas relatief weinig uitbreidingsmogelijkheden, terwijl computers dat in de regel wel hebben. Zo kun je in een computer vaak nog een SSD plaatsen, waardoor deze aanzienlijk sneller wordt. Wil je op termijn je computer uitbreiden? Kies dan voor een desktopcomputer.

Extra beeldscherm toevoegen bij een laptop

Als je wilt kun je wel een extra beeldscherm toevoegen aan een laptop. Je kunt dan in feite werken op twee schermen: die van je laptop en een extra beeldscherm. Dat kan met behulp van een hdmi- of displayport-uitgang. Vaak heb je alleen maar een aparte kabel nodig en je kunt deze direct aansluiten. Zo hebben laptops ook nog behoorlijk wat mogelijkheden én kun je zowel een monitor als een laptop gemakkelijk onder de arm meenemen.

Extra beeldscherm toevoegen bij een desktopcomputer

Ook een desktopcomputer kan werken met twee schermen. Luxere modellen kunnen tot wel zes beeldschermen aansturen. Verder zijn er vaak meerdere audio-uitgangen.

Een laptop of een computer kopen?

Wil je graag een laptop of een computer kopen? Bekijk dan ons overzicht van pc’s, computers en laptops. Je kunt gemakkelijk online vergelijken. Wil je liever een spelcomputer kopen? Dan hebben we daar ook een uitgebreid overzicht van.

Een reactie plaatsen