Een ongewild energiecontract: Wat kun je doen

Een ongewild energiecontract: Wat kun je doen? Als je geen toestemming hebt verleend voor het nieuwe energiecontract dan kun je je energieleverancier bellen. Geef aan dat je ongewild klant bent gemaakt bij een andere energieleverancier. Zorg zo snel mogelijk dat het energiecontract geannuleerd wordt. Vraag ook een bevestiging hiervan van de betreffende energieleverancier. Op het moment dat het energiecontract getekend dan gaat de 14 dagen bedenktijd in. In die periode mag je het contract kosteloos annuleren.

Telefonische verkoop is toegestaan mits er aan de regels wordt voldaan

Het is helaas toegestaan voor verkopers om je telefonisch te benaderen voor een energiecontract. Ook aan de deur mag dit volgens de wet. Maar er zijn wel regels aan verbonden. Als er een verkoper aan de deur staat met een dergelijke energie aanbieding dan moet hij zich kunnen legitimeren. Krijg je een energiecontract overhandigt? Dan moet hier ook op vermeld staan dat je het recht hebt tot annuleren binnen 14 dagen. Als deze bedenktermijn er niet op staat vermeld, is het contract al niet rechtsgeldig.

Een ongewild energiecontract wat kun je doen?

Vaak worden consumenten overrompeld aan de deur. En sommigen laten zich verleiden tot het aangaan van een energiecontract. Vanaf dat moment kun je je beroepen op de bedenktermijn. Regel dit het liefst zo snel mogelijk als je van het contract af wilt. Soms komt het ook voor dat je nergens voor hebt getekend en toch ineens met een nieuw energiecontract komt te zitten. Bel de ”nieuwe” energieleverancier en geef aan dat je niet wenst over te stappen. Zij moeten daarop het energiecontract annuleren.

Annuleren per aangetekende brief en per email

Geef jouw annulering aangetekend per post aan. De energieleverancier in kwestie moet dan tekenen voor ontvangst. Ook kun je als extra middel een email verzenden naar de energieleverancier waarin je annuleert. Vraag ook om een bevestiging per email. Zonder meer een brief op de bus doen die niet aangetekend is is niet zo verstandig. Dan kan de ”post” ineens zoek geraakt zijn.

Geef nooit je bankrekeningnummer bij dergelijke verkooppraktijken

Geef in geen enkel geval jouw bankrekeningnummer door. Het beste is om de energie aanbieding aan de deur of telefoon te weigeren. Deze zogenaamde aanbiedingen zijn niet zo voordelig als het lijkt. Je kunt beter zelf energie vergelijken. Zo hoef je je ook geen zorgen te maken over ongewilde energiecontracten. Bij zelf vergelijken mag je gerust je tijd nemen. Vergelijk alle energie aanbiedingen, doe dit op looptijd of soort energie. De goedkoopste energieleverancier rolt daaruit. Als je vindt dat het tijd is om daadwerkelijk over te stappen, dan klik je simpelweg op aanvragen.

Zoek online zelf een nieuwe goedkope energieleverancier

Het voordeel om zelf jouw nieuwe energieleverancier te zoeken is uiteraard besparen op je energiekosten. Jij hebt dan zelf de regie. Via een beveiligde verbinding kun je je nieuwe energiecontract in orde maken. Hier zal wel gevraagd worden om jouw bankrekeningnummer. Die kun je in dit geval wel aangeven. Maar dankzij de privacywet zal er altijd heel voorzichtig met deze gegevens omgegaan worden. Besluit je toch om het energiecontract te annuleren na het maken van jouw beslissing? Dan ben je nog steeds in staat om het te annuleren. Op het moment dat jij de bevestiging ontvangt van je nieuwe energiecontract gaan de 14 dagen om te bedenken in.

Stap over met een verzekerd gevoel

Een goedkopere energieleverancier vinden mag best wel tijd kosten. De voorschotnota is al duur genoeg. Dus als jij besluit te gaan voor een goedkopere energieleverancier dan is dit jouw goed recht. Het probleem bij verkopers aan de deur is dat deze tijd je eigenlijk niet gegund wordt. En vaak blijven consumenten dan met een vervelend gevoel zitten. En denken vaak: Had ik het maar niet gedaan en dat zien we ook bij telefonische verkoop. Gelukkig kunt u zo’n contract altijd binnen veertien dagen annuleren. U hoeft zich er dus niet bij neer te leggen.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart