Een telefoon op afbetaling nemen?

We willen eens in de zoveel tijd een nieuwe telefoon. Maar deze kan prijzig zijn, denk maar eens aan de nieuwste iPhone. Niet iedereen heeft het geld om €1000 of meer voor een telefoon ineens te betalen. Dan kan een telefoon op afbetaling nemen wel een optie zijn. We betalen de provider dan kosten voor het internet, sms en bellen en een aparte bundel voor de afbetaling. Maar hoe werkt dat nu precies?

Een telefoon op afbetaling nemen?

Als u besluit een telefoon op afbetaling te nemen dan gaat u in feite een krediet aan. Toestellen die boven de €250 aan aanschafkosten liggen worden bij het BKR geregistreerd. U moet dan wel weten dat mocht u in de toekomst een hypotheek willen sluiten dat uw leenbedrag lager wordt. Het lijkt onbelangrijk vooral voor jonge consumenten, maar dat is wel de werkelijkheid. Ben je voornemens om een huis te gaan kopen binnen een jaar? Dan is het beter om de gewenste telefoon los aan te schaffen. Waarom dat zo is leggen we je nader uit.

Meer abonnementen met toestelkrediet zorgt voor een lager leenbedrag

Bij een toestelkrediet voor een hele dure telefoon kan het zo zijn dat je maximale hypotheekbedrag tot €20.000 lager uit kan vallen. En dat is natuurlijk heel veel geld. Nu kun je denken ja maar voor één abonnement? Nee dat is niet zo, maar als jij en je partner maar misschien ook jouw kinderen een telefoon op afbetaling hebben dan bereik je dat bedrag tot €20.000 wel. Hebben jij een jouw partner allebei een telefoon op afbetaling? Dan kun je tot €10.000 minder lenen. Dat geeft wel even te denken, dus heroverweeg je keuze dan ook als je een telefoon op afbetaling wilt. Je kunt beter één keer door de zure appel heen bijten en het toestel gewoon los kopen.

Dus in de toekomst een huis kopen? Geen toestelkrediet kiezen!

Dat zorgt ervoor dat je wel meer lenen kunt. Het blijft aantrekkelijk om een telefoon met abonnement aan te schaffen. Maar met het oog op de toekomst kun je dat beter laten. Vaak kiest men toch voor een sim only. Dit omdat een goed werkend toestel nog wel mee kan. En dat scheelt ook heel veel in de kosten. Wat je ook kan doen is kiezen voor een goedkoop toestel waarvan de waarde onder de €250 ligt. Dan komt er geen BKR registratie bij kijken.

Sinds deze regel in 2017 van kracht werd zijn consumenten dus wel voorzichter geworden. Natuurlijk is een nieuwe telefoon heel prijzig. Maar als je eenmaal een BKR notering hebt dan wordt het leenbedrag dus een stuk lager. En dan kun je je afvragen of het die €10.000 tot €20.000 minder lenen je waard is.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart