De Eerste Kamer heeft gisteren de Wet tijdige realisatie Energieakkoord goedgekeurd, deze wet draagt bij aan het op tijd halen van de doelstellingen zoals die vastgelegd zijn in het Energieakkoord in 2013. Waarvan er 14% aan duurzame energie moet worden geproduceerd in Nederland.
Wet tijdige Realisatie Energieakkoord in plaats van Wet STROOM
Het Energieakkoord omvat onder andere de afspraak dat er in 2020 3450 megawatt moet worden geproduceerd afkomstig van offshore windenergie, en nog eens 6000 megawatt afkomstig van onshore windenergie. Voor de aanleg van deze windparken zijn een aantal voorwaarden die in de wet moeten worden vastgelegd, deze voorwaarden moeten ertoe bijdragen dat de windparken op een efficiëntere en betaalbare manier kunnen worden gebouwd. De wet STROOM bevatte deze voorwaarden al maar deze wet niet goedgekeurd door de Eerste Kamer.
Minister Kamp besloot daarom een nieuwe wet op te stellen om vertraging van de te bouwen windparken te kunnen voorkomen.
In heel Nederland word hard gewerkt aan de overgang naar duurzame energie. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met deze wet, kan TenneT beginnen met de aanleg van het elektriciteitsnetwerk voor windparken op zee. Ook worden de knelpunten om windparken op land te realiseren weggenomen. De doelen van het Energieakkoord liggen hierdoor nog steeds binnen bereik.
Netbeheerders tevreden met de zekerheid dat geld terugverdiend wordt
Voor netbeheerders is er een zekere mate van waarborg nu zij de investeringen voor onshore windenergie kunnen terugverdienen. Ook kunnen de windparken sneller worden gerealiseerd. Voor de provincies is er meer helderheid over de beslissingen die zij kunnen nemen over welk project zij kunnen kiezen bij de realisatie van windenergie op land.
Nieuwe wet lokt waarschijnlijk meer projectontwikkelaars
Bij Borssele en voor de Noord en Zuid-Hollandse kust zullen de komende jaren windparken worden gebouwd. Dankzij één elektriciteitsnetwerk dat zal worden aangelegd kan de geproduceerde offshore windenergie op een goedkopere manier worden vervoerd naar het vaste land. Zij kunnen zo de kosten beperken met 40% in de volgende tien jaar. De verwachting is dat dankzij deze wet meer ontwikkelaars zich zullen aandienen voor een inschrijving op de tenders die worden vergeven voor offshore windenergie, waardoor een dergelijk windpark goedkoper gebouwd kan worden.
Nieuwsgierig naar windenergie? Vergelijk windenergie op EnergieVergelijking.nl
Wist u dat de meeste energieleveranciers ook windenergie leveren? Greenchoice, Eneco en nog vele anderen bieden een energiecontract op basis van windstroom aan. Wij hebben in Nederland circa 2000 windmolens en daar komen de komende jaren alleen maar meer van bij. Wat u misschien ook nog niet wist is dat één windturbine al windenergie produceert die 500 huishoudens in hun energiebehoefte kunnen voorzien. Start nu met energie vergelijken en bekijk welke groene energieleverancier u het goedkoopste aanbod doet.