Eigen risico zorgverzekering verhogen

Eigen risico zorgverzekering verhogen: wel of niet verstandig?

Het zal je vast niet zijn ontgaan: je kunt weer overstappen van zorgverzekeraar. Naar schatting stappen dit jaar een op de zes Nederlanders over. Je hebt de keuze om het eigen risico te verhogen naar maximaal 885 euro. Is dat wel of niet verstandig? In dit artikel lees je over de voor- en nadelen.

Verplichte eigen risico

Het verplichte eigen risico is voor 2019 vastgesteld op 385 euro. Als je gebruikmaakt van zorg vanuit je basisverzekering, betekent dit dat je de eerste 385 euro uit eigen zak moet betalen. De kosten die daarna komen, worden betaald door je zorgverzekeraar. Gelukkig hoef je voor de huisarts en/of voor verloskundige zorg niets te betalen. Dat wordt standaard gedekt vanuit de basisverzekering.

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplichte gedeelte, bestaat er ook nog een vrijwillig eigen risico. Als je wilt kun je dit bedrag verhogen van 385 euro naar maximaal 885 euro. Als je kiest voor een hoger eigen risico, betaal je minder premie voor je zorgverzekering. Hoe hoger het bedrag is, hoe meer korting je krijgt én hoe lager de premie dus is.

Korting op de premie

De korting kan flink verschillen per verzekeraar. Daarom kun je gelukkig zorgverzekeringen vergelijken. De besparing ligt soms wel tussen de 225 en 300 euro. Als je dus twee jaar geen gebruikmaakt van zorg vanuit de basisverzekering, heb je het bedrag dus terugverdiend. Heb je in de afgelopen jaren geen zorg gehad? Dan kan je overwegen om het bedrag te verhogen.

Wel of niet verhogen?

Maak je vrijwel nooit gebruik van zorg? En verwacht je niet dat je je eigen risico gaat verbruiken? Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om het bedrag te verhogen. Het is echter ook belangrijk om na te gaan of je het bedrag kunt betalen indien je toch zorg nodig hebt. Gelukkig kan je dit, bij de meeste zorgaanbieders, wel in termijnen betalen dus zo spannend is dat ook weer niet.

Betalen in termijnen

Heb je toch zorg nodig gehad? Dan kan je meestal een betalingsregeling treffen met je verzekeraar. Het maandelijkse premiebedrag gaat in dat geval tijdelijk omhoog, omdat je simpelweg je eigen risico aflost. Bij sommige aanbieders kan je echter niet in termijnen betalen en daarom is het wel belangrijk om dit na te gaan. Is betalen in termijnen niet mogelijk? Dan is het dus belangrijk om altijd 885 euro achter de hand te hebben.

Eigen risico zorgverzekering verhogen: wel of niet doen?

Het eigen risico zorgverzekering verhogen? Het is belangrijk dat je de voordelen opweegt tegen de nadelen. In principe is dat afhankelijk van twee factoren:

  1. Het risico op zorgkosten die je het aankomende jaar denkt te lopen;
  2. Je financiële situatie.

Zorgverzekering vergelijken?

Wil je graag een nieuwe zorgverzekeraar uitzoeken? Dan kun je hier zorgverzekeringen vergelijken. Zorg ervoor dat je voor 31 december overstapt. Je hoeft je oude zorgcontract dan niet op te zeggen. Dit wordt voor jou geregeld.

Een reactie plaatsen