Eneco en Stedin officieel opgesplitst

stedinEnergiebedrijf Eneco en netwerkbedrijf Stedin zijn sinds gisteren officieel afgesplitst conform de splitsingswet. De jaarcijfers over 2016 lieten zien dat de omzet gedaald was van 4.3 mrd euro naar 3.9 mrd euro. De reden voor deze daling waren de lagere energieprijzen waar ook andere energiebedrijven mee kampten. 

Meer windenergie voor Eneco

Wel is de brutowinst gestegen dankzij de komst van verschillende windparken die bestonden uit nieuwe parken en bestaande parken. Zo heeft het energiebedrijf geïnvesteerd in offshore windenergie die werden gebouwd voor de kusten van Zeeland en België. De splitsing heeft Eneco miljoenen euro’s gekost maar daar werd rekening mee gehouden in de jaarcijfers.

Energiebedrijf focust zich op extra diensten

Het energiebedrijf heeft een aantal grote overeenkomsten weten te sluiten. In de toekomst zullen zij de stroomlevering gaan verzorgen voor bedrijven zoals Unilever, TU Delft en zo’n 200 zorginstellingen. Maar er word niet alleen stroom geleverd straks wil Eneco ook andere diensten gaan aanbieden in de vorm van onderhoudscontracten bij cv installaties, apps aanbieden voor energiebesparing, en zonnepanelen.

Aandelen gekocht in Lichtblick

Eneco stelt zich ten doel om voor het einde van het jaar minimaal een miljoen Toons te gaan verkopen. Het afgelopen jaar verkocht Eneco al 320.000 Toons. Met de Toon kunnen huishoudens energie besparen en de verwarming op afstand bedienen. Stilgezeten heeft Eneco dan ook niet want amper twee weken terug kocht het energiebedrijf aandelen in  Lichtblick een Duits duurzaam energiebedrijf. Lichtblick levert in haar thuisland energie aan 650.000 klanten. De groene energie van Lichtblick is afkomstig van waterkrachtcentrales.

Straks is Delta energie aan de beurt met afsplitsen

Nu de splitsing een feit is concentreert Eneco zich dus op extra diensten om haar omzet te vergroten. Energiebedrijf Delta zal later dit jaar op 1 juli 2017 afgesplitst moeten zijn. Delta daarentegen staat er minder goed voor zij kampen met een miljoenenclaim die ze boven het hoofd hangt met een rechtszaak. Ook wil de regering de kosten voor het ontmantelen van de kerncentrale te Borssele niet op zich nemen. De onderdelen zullen binnen Delta veranderd worden, zo is het onderdeel dat energie en gas levert aan particulieren al verkocht aan EQT Infrastructure. Delta netwerkgroep staat ook in de etalage om verkocht te worden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken