Eneco verduurzaamt haven samen met Havenbedrijf Amsterdam

eneco-vlag

Energieleverancier Eneco gaat een samenwerking aan met het Havenbedrijf Amsterdam, beide partijen gaan een project starten om zonne-energie te produceren met drijvende panelen.

Haven word komende jaren verduurzaamd

Het project zal vijf jaar in beslag nemen, en de haven zal in de tussentijd verduurzaamd worden. Dit zal met meerdere projecten zijn. Zo word er ook een pilot gestart waar nieuwe LED straatverlichting word geplaatst in het Atlaspark. Er zal een windmolen komen die windenergie zal leveren voor de haven.

Eigen energievoorziening voor de haven

De drijvende zonnepanelen staan net als de windmolen in verbinding met een energieopslagsysteem. De lantaarnpalen hoeven hierdoor geen elektriciteit te gebruiken van het elektriciteitsnet. Eneco en het Havenbedrijf gaan testen of het project ook te gebruiken is voor een bredere opzet.

Japan en India zijn Nederland al voor met drijvende zonneparken

In Japan en India zijn al zogenoemde drijvende zonneparken, in Japan is er een zonnecentrale van 96 megawatt in aanbouw. Het bouwen van drijvende zonneparken heeft tegenwoordig de voorkeur omdat dit goedkoper is dan het bouwen op land. Bijkomend voordeel is dat de koeling van het oppervlaktewater zorgt voor een hoger rendement op de zonnepanelen.

Bron: Duurzaambedrijfsleven

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken