Energie besparen in de keuken

In de keuken gebruiken we veel energie. Veel huishoudens hebben bijvoorbeeld een vaatwasser, koken we op een kookplaat en moeten we water verwarmen voor het eten. Hoe kunnen we energie besparen in de keuken? U leest het in dit artikel.

De kraan

Als u de warme kraan niet verder opendraait dan nodig, verspilt u in ieder geval al geen onnodige energie. Thermostatische mengkranen worden ook aangeraden, omdat deze sneller om temperatuur komen. Daardoor kunt u ook sneller gebruikmaken van het water, waardoor u dus ook weer minder water ongebruikt wegspoelt.

Verder is het raadzaam om te kiezen voor een waterbesparend mondstuk op de kraan. Dat kost slechts een paar euro, maar de besparing is enorm. Tot slot is het nog raadzaam om de kraan alleen open te zetten wanneer het nodig is. Laat deze dus niet onnodig stromen. Veel mensen laten de kraan stromen tijdens de afwas: dat is zonde.

Waterkoker

De waterkoker is een flinke energieverbruiker in huis. Veel mensen weten dat niet, maar het is wel zo! Daarom is het belangrijk dat u goed omgaat met dit apparaat. Gebruik bijvoorbeeld niet meer water dan nodig in uw waterkoker. Daarmee wordt het namelijk sneller heet, waardoor de waterkoker ook weer minder hard hoeft te werken.

Heeft u het hete water voor thee gezet? Dan kunt u het hete water vervolgens ook in een theepot (met een baksinelichtje eronder) of thermoskan plaatsen. Zo kunt u het water warm houden op een voordelige manier en hoeft u niet steeds uw waterkoker weer aan te zetten.

Wilt u een nieuwe waterkoker kopen? Let dan op het energielabel. Kies bij voorkeur voor een A+++-model. Deze zijn veel energiezuiniger dan de oude modellen. Energie besparen in de keuken is zodoende erg gemakkelijk.

Lees ook: geld besparen op het gebruik van uw waterkoker.

Oven

Heeft u een oven in de keuken? Zorg er dan voor dat u deze niet langer verwarmt dan noodzakelijk. Zo kunt u eenvoudig energie besparen in de keuken.

Afzuigkap

De afzuigkap zorgt ervoor dat de kooklucht wordt opgevangen. Daarnaast vangt de afzuigkap ook vet en vocht op. De filters zullen daardoor ook vies worden. Zorg er daarom voor dat u de afzuigkap regelmatig schoonmaakt.

Koken

Als u gaat koken, kunt u vaak nog veel besparen. Zo is het bijvoorbeeld raadzaam om te koken met de pan op de deksel. Daardoor zal er minder warmte verloren gaan. Ook kunt u kiezen voor snelkookpannen. Dat zal de kooktijd flink afnemen. Roerbakken en wokken zal ook zorgen voor een kortere kookperiode.

Ontdooien

Het is raadzaam om het vlees al tijdig te laten ontdooien. Gaat u in de ochtend naar het werk en wilt u vlees laten ontdooien? Zorg er dan voor dat u dit in de ochtenduren alvast in de koelkast stopt. De kou zal ervoor zorgen dat de koelkast minder hoeft te werken én uw vlees wordt langzamerhand ontdooid. Dat is dubbelop besparen, want u hoeft het vlees immers ook niet te laten ontdooien in de magnetron.

Verder is het belangrijk dat u ijsvorming in de diepvries voorkomt. Als er een ijslaag inzit, zal de vriezer harder moeten werken om het koel te houden. Energie besparen in de keuken wordt al veel gemakkelijker door deze regelmatig te ontdooien.

Vaatwasser

Heeft u thuis een vaatwasser? Zorg er dan voor dat u deze alleen laat draaien, zodra deze helemaal vol zit. Ook is het raadzaam om grotere spullen met de hand af te wassen. Zo kunt u potten en pannen met de hand afwassen, waardoor de vaatwasser minder snel gevuld raakt. Zo kunt u erg veel energie besparen in de keuken.

Vervang gloeilampen

Heeft u nog gloeilampen in de keuken? Dan is het belangrijk om deze op korte termijn te vervangen. Led lampen zijn namelijk veel voordeliger in gebruik. In de regel zijn deze wel duurder in aanschaf, maar wel zijn deze energiezuiniger én gaan deze langer mee.

Ventileren

Ventileren is ontzettend belangrijk. Als u kookt, komt er veel vocht vrij. Daarom is het raadzaam om een keukenraampje open te zetten. Ook kunt u de eerdergenoemde afzuigkap aanzetten. Gelukkig kunt u goed ventileren zonder warmteverlies.

Boiler

Beschikt uw woning over een boiler? Controleer of deze op de goede temperatuur is ingesteld. 60 graden Celsius is doorgaans voldoende. Stel de temperatuur echter niet lager in, anders riskeert u bacteriegroei. Zo kan Legionella tot 55 graden Celsius overleven.

Tijdklok op de elektrische boiler

Het kan ook verstandig zijn om een tijdklok in te stellen op uw elektrische boiler. Als u vijf dagen per week werkt, is het natuurlijk niet nodig om de watervoorraad continu warm te maken. U kunt daarom een tijdklok instellen voor de momenten dat u buiten de deur bent. Houd wel rekening met de opwarmtijd. Een monteur kan de instellingen eventueel optimaal instellen.

Onderhoud is belangrijk

Het is raadzaam om uw combiketel, geiser of gasboiler met enige regelmaat te laten controleren. De installatie zal daardoor veel langer meegaan, waardoor u ook weer minder risico loopt op storingen. Storingen kunnen weer resulteren tot dure reparaties. Bovendien blijft het apparaat ook goed functioneren bij regelmatig onderhoud.

Op vakantie?

Gaat u op vakantie? Dan is het raadzaam om de koelkast eens helemaal leeg te maken, schoon te maken en uit te zetten. Zorg ervoor dat u de koelkast op een kiertje houdt als u op vakantie gaat. De koelkast verbruikt daardoor geen energie. Als u thuiskomt, heeft u dan ook nog eens een schone koelkast!

Nieuwe apparaten kopen?

Heeft u nieuwe apparaten nodig in de keuken? Dan is het altijd belangrijk dat u het energielabel controleert. Kies bij voorkeur altijd voor een A+++-label. Deze zijn erg energiezuinig en daarmee bespaart u flink op de energierekening. Soms kan het lonen om oude apparaten sowieso uit de deur te doen. Als u nog een erg oude koelkast heeft, zal dit een flinke stroomverbruiker zijn. Energie besparen in de keuken door de aanschaf van een nieuwe koelkast kan soms dan ook verstandig zijn.

Nóg minder betalen voor uw energierekening?

Wilt u graag nóg minder geld kwijt zijn voor uw energierekening, zonder daarvoor in te leveren op comfort? Dan is het raadzaam om over te stappen van energieleverancier, indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. Start daarom met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen! Het voordeel kan wel oplopen tot 400 euro op jaarbasis. Dat heeft voor een groot gedeelte ook te maken met de aantrekkelijke welkomstkorting die u ontvangt. Uiteraard is deze korting alleen voor nieuwe klanten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo