Energie besparen met uw computer, laptop of tablet

Vrijwel iedereen in Nederland heeft wel een computer, een laptop of een tablet. Ook zijn er voldoende Nederlanders die alle drie bezitten. Deze apparaten verbruiken natuurlijk ook stroom. Hoe kunt u energie besparen met uw computer, laptop of tablet? U leest het in dit artikel.

Productie

De grootste impact op het milieu heeft al plaatsgevonden als u het apparaat nog niet heeft gebruikt. Tijdens het productieproces zijn er namelijk veel materialen nodig. Ook wordt er energie verbruikt wanneer een computer, laptop of tablet wordt gemaakt. In computers, laptops en tablets zitten bovendien vaak brandvertragers verwerkt. Dit zijn schadelijke stoffen die niet goed zijn voor het milieu. Natuurlijk zijn de beste materialen nodig voor deze elektronica, maar het is ook belangrijk dat we er dan zuinig mee omgaan. Daarmee bespaart u niet alleen op de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat, maar ook bespaart u op uw energierekening.

Energie besparen met uw computer, laptop of tablet: snelle tips

Een laptop is veel zuiniger dan een desktopcomputer. Overweegt u om een nieuwe computer te kopen? Dan kunt u bij voorkeur voor een laptop kiezen. Beschikt u nu nog over een computer of laptop, maar werkt deze niet meer erg snel? Dan kunt u er ook voor kiezen om meer geheugen te kopen. Ook kunt er een grotere hardere schijf in plaatsen. Het opnieuw installeren doet vaak ook wonderen. Uw computer of laptop zal weer veel sneller werken en daarmee voorkomt u dat u weer een nieuwe moet kopen. Dat scheelt ook nog eens in de portemonnee.

Een tablet is het meest zuinige apparaat uit het rijtje. Heeft u nog een goede tablet? Dan kunt u daar ook een klein toetsenbordje bij kopen. De tablet kan dan simpelweg fungeren als computertje. Zet draadloze verbindingen, zoals Wi-Fi en bluetooth, altijd uit wanneer u dit niet gebruikt. Daarmee bespaart u energie.

Is het beeldscherm van uw computer defect geraakt? Dan is het tijd om een nieuw beeldscherm te kopen. Kies bij voorkeur voor een lcd-scherm en stel de helderheid niet te hoog in.

Tot slot is het nog belangrijk om uw laptop of computer altijd in sluimerstand te zetten, indien u deze niet gebruikt. Gebruikt u uw apparaat helemaal niet? Zet het toestel dan uit. Zo simpel is energie besparen met uw computer, laptop of tablet!

Nieuwe laptop kopen?

Als u een nieuwe computer wilt kopen, is het raadzaam om te kiezen voor een laptop. Deze zijn namelijk vele malen zuiniger dan de desktopvariant. Een laptop heeft in eerste instantie al veel minder materialen nodig. Er wordt dus ook minder energie gebruikt tijdens de productie. Ook is een laptop zuiniger in gebruik.

Tablets

tablet

Gebruikt u uw computer en/of laptop alleen maar voor wat simpel internetten? Of checkt u alleen maar uw mail op de computer? Dan kunt u ook overwegen om deze links te laten liggen. Een tablet is namelijk vele malen voordeliger. Het energieverbruik van deze toestellen is namelijk flink lager. Een tablet kunt u bovendien overal gemakkelijk mee naar toe nemen. Ook is het erg geschikt als e-reader.

Behoud uw apparaat zo lang mogelijk

Veel Nederlanders kiezen ervoor om zo nu en dan een nieuwe laptop te kopen. Ook mag de computer weleens vernieuwd worden. Dat is eigenlijk zonde, want vooral daardoor wordt er veel energie verspild. Immers kost het productieproces ontzettend veel energie. Bovendien is het ook niet goed voor uw eigen portemonnee: de aanschaf is namelijk erg duur. Breid uw huidige apparaten eventueel uit met een nieuwe harde schijf op koop meer geheugen.

Hoeveel apparaten heb ik nodig?

Is het wel nodig om zoveel apparaten te hebben? Of is een computer wel voldoende? Is een extra laptop echt nodig? Of kan ik ook wel uit de voeten met een tablet naast mijn computer? Het zijn vragen die u uzelf kunt stellen voordat u daadwerkelijk iets nieuws gaat bestellen. Hoe meer apparaten u heeft, hoe meer u het milieu belast én hoe hoger de energierekening is. Als u het echt nodig heeft voor uw werk, is het natuurlijk wel gewoon verstandig om het te kopen.

Sluimerstand of helemaal uitzetten?

De sluimerstand is een stand, waarbij u het scherm zwartmaakt. Gaat u even weg bij uw computer of laptop? Dan kunt u energie besparen met uw computer of laptop door het toestel even op sluimerstand te zetten. Gaat u echter helemaal weg bij uw computer? Zit het werk voor vandaag er weer op? Dan is het raadzaam om het apparaat helemaal uit te zetten. Daarmee bespaart u het meeste energie.

Let op sluipverbruik

Tot slot is het nog belangrijk om goed te letten op sluipverbruik. Wilt u graag energie besparen met uw computer, laptop, tablet of andere gerelateerde elektronica? Zorg er dan voor dat er geen onnodige stekkers in het stopcontact zitten. Haal bijvoorbeeld de stekker van de oplader van uw laptop uit het stopcontact, zodra uw laptop is opgeladen. Datzelfde geldt voor uw tablet. Ook hoeft de printer niet altijd onnodig op stand-by te staan. Deze kunt u ook helemaal uitzetten met de stekker eruit. Op die manier voorkomt u sluipverbruik en kost u dat geen onnodige energie.

Nog meer geld besparen?

Wilt u graag nog meer geld besparen? Dan kunt u ook overwegen om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Indien u namelijk jaarlijks overstapt van energieleverancier, kunt u ook jaarlijks weer genieten van welkomstkortingen. Bovendien profiteert u weer van een vast scherp energietarief per kWh stroom en per m3 gas. Start direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen! Vul uw postcode + huisnummer en verbruik in voor een gepersonaliseerd aanbod.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo