Energieakkoord
Het Energieakkoord is een akkoord tussen het kabinet en deelnemende partijen, geleid door de Sociaal Economische Raad (SER) deze partijen beslissen over de energievoorziening in ons land. Het Energieakkoord heeft als streven om Nederland te verduurzamen in zijn elektriciteits en gasvoorzieningen.
Meer duurzame energie en vooral een lagere CO2 uitstoot
Het belangrijkste punt van het Energieakkoord is momenteel onze energiebesparing. Ook zorgt het Energieakkoord voor extra banen en scholing, en met de regels die in het akkoord zijn opgenomen zorgt het ook voor een verlaging van de energiekosten voor consumenten en bedrijven. Zo zijn er budgetten beschikbaar gesteld voor o.a:
- energiebesparing
- dubbel glas en muurisolatie
- belastingkortingen
- zonnepaneel installatie’s
Nederland moet hard aan het werk om duurzaam aandeel te behalen
Het huidige Energieakkoord stelt dat Nederland in 2020 een aandeel van 14% moet hebben behaald voor het opwekken van duurzame energie. De overgang naar een duurzamere energievoorziening zorgt voor een economische impuls voor ons land. Hernieuwbare bronnen zijn wind-energie, zonne-energie en biomassa. In 2050 wil geheel Europa een CO2 arme samenleving zijn, kortom bijna geen co2 uitstoot meer. Deze uitstoot zorgt er nu voor dat onze aarde te snel opwarmt en dit heeft negatieve gevolgen voor het klimaat.
Stimulans vanuit de overheid kost huishoudens geld
Toch roepen de afspraken uit het Energieakkoord ook veel kritiek op. Vooral omdat huishoudens flink diep in de buidel moeten tasten voor hun energiekosten. De energiebelasting is al flink gestegen de afgelopen jaren, en dat zet ook nog door. Aardgas is ontzettend duur. En dat is een gevolg ervan. Met name de lage inkomens gaan dankzij hun energierekening er op achteruit. Velen vinden dan ook dat de ambitieuze afspraken teveel kosten. De overheid is voor energiebesparing. Maar dit is voor heel veel huishoudens niet te doen. Het isoleren van een koopwoning loopt bijvoorbeeld aardig in de centen.
En ook al worden er subsidies verstrekt, maar om een gemiddelde rijtjeswoning te isoleren is circa €10.000 nodig. Niet iedereen kan dit bedrag ophoesten. En ondertussen blijven de energiekosten verhoogd worden. Daarom zien energieleveranciers ook veel meer overstappers. Zij zien bestaande klanten gaan, en nieuwe klanten komen. Om zoveel mogelijk nieuwe klanten te trekken worden er kortingen gegeven. En zo is de energiemarkt ook bedoeld. De belofte was dat de stijgingen na 2020 gebeurd zijn. En wordt er zelfs aangegeven dat de energiekosten gaan dalen. Tot die tijd blijft besparen toch echt een ding.