Energiearmoede

Energiearmoede zien we als term terugkomen op het gebied van de energiekosten. Veel huishoudens verkeren dan ook in energiearmoede. Er zijn nogal wat huishoudens die hun energierekening amper kunnen betalen. Een groot deel van hun inkomen gaat naar de energieleverancier. De oorzaak daarvan is grotendeels de stijging van de energierekening. Alles is duurder geworden. En deze groep consumenten kan het vaak niet eens meer betalen.

Energiearmoede komt overal voor in Nederland we zien het alleen niet

Het is schrijnend voor deze groep want hun jaarlijkse inkomen is al niet hoog. Elke verhoging zorgt ervoor dat hun situatie steeds nijpender wordt. De energiebelasting die steeds maar verhoogd wordt. Dat is bedoeld om de energietransitie te versnellen. Bij de berekeningen van de overheid voor onze transitie wordt er globaal gekeken naar het inkomen. Maar geen inkomen is gelijk. Ruim 650.000 huishoudens hebben dan ook problemen met het betalen van hun energierekening.

Ondanks het feit dat het woord energiearmoede niet eens officieel bestaat, bestaat de armoede ervan wel. Of de transitie nu wel of niet debet is aan de stijgende energiekosten feit is dat een grote groep moeite heeft met het betalen van de kosten. Een aantal toepassingen in huis kunnen de energierekening verlagen. Plaats tochtstrips bij de ramen en deuren. Houdt de verwarming niet de hele dag aan, en vooral ook niet op de slaapkamers bijvoorbeeld. Dit scheelt enorm veel aan gasverbruik. Een douchebeurt elke dag is nodig daar wil en moet men ook niet vanaf stappen. Probeer deze alleen wel te verkorten.

Gas is nog altijd de duurste post op onze energierekening

Het gebruik van aardgas is tegenwoordig duur! Dus het overgrote deel van de energierekening gaat dan ook op aan gas. Dit is ook een heikel punt in de energiearmoede. Terwijl we daar maar enkel in de winter gebruik van maken. Toch loont het om op het gasverbruik te letten. Als u daar weet te besparen dan kunt u de energierekening al verlagen met zo’n €150 per jaar. Dan spreken we hier enkel van gas, als u ook op uw stroomverbruik gaat letten dan kunt u zelfs meer besparen. Stekkers eruit halen bijvoorbeeld. Klaar met laden? Hup de stekker eruit. Wasmachine klaar met wassen? Hup ook deze stekker er maar uit halen. We hebben nogal wat elektrische apparatuur thuis. Als we stekkerdozen gaan gebruiken en elke dag de stekkerdoos uitzetten, dan voorkomen we sluipverbruik.

Want iedere stekker die verbonden blijft met het elektriciteitsnetwerk gebruik stroom. Niet zoveel als wanneer het apparaat in werking is, maar het is toch nog stroomverbruik. Daarmee kunt u ook weer zo’n €100 besparen. Dan kunt u in ieder geval uit de energiearmoede komen. Door slim te kiezen voor een nieuw energiecontract kunt u ook elk jaar een paar honderd euro besparen. Een energieleverancier biedt namelijk korting als u overstapt. Geeft u uw verbruik in en uw adresgegevens dan zoekt de energievergelijker naar de goedkoopste energieleverancier.

Power.nl
Logo